Björn Häll Kellerman: En liten tweet kan förändra mycket
Fler unga måste engagera sig, både i funktionshinderrörelsen och politiken, anser Björn Häll Kellerman. Han är en 26 år gammal ”grön socialist” på en nyckelpost i Stockholms stadshus.
I höstas vann de rödgröna kommunvalet i Stockholm och det blev efter åtta års alliansstyre maktskifte i huvudstaden. För Björn Häll Kellerman (S) innebar det ett ordentligt kliv framåt på den politiska planen – idag är hans arbetsplats Stockholms stadshus, där han arbetar som biträdande borgarrådssekreterare under finansborgarrådet Karin Wanngård.
26-åringen, som också är vice förbundsordförande i Unga rörelsehindrade, har ett brinnande intresse för politik och beskriver sig som grön socialist. Engagemanget i funktionshinderrörelsen finns med honom i det politiska arbetet i Socialdemokraterna, men det har också varit viktigt för honom att inte fastna i att bli en enfrågepolitiker.
– En klok person gav mig tipset att man inte bara ska fokusera på sin egen fråga, då blir man lätt bara gnällig, och ganska snart rökt, säger Björn Häll Kellerman.
Han arbetar heltid som biträdande borgarrådssekreterare sen i december 2011, med huvudansvar för brevsvar.
Dagens Omsorg träffar Björn Häll Kellerman i Stockholms stadshus, här arbetar han mitt i storstadssmeten och promenadstråken längs med vattnet finns precis utanför.
Något fönster mot Mälaren har han dock inte.
– Men jag är ganska glad för det. Som jag förstår det blir det kokhett i de rummen framåt våren, eftersom solen ligger på där. Så det här känns bättre, säger han glatt.
Hissen som tar oss upp till hans arbetsrum har känslan av en gammal trång otillgänglig hiss från tidigt 1900-tal. Men den är renoverad och tillgänglighetsanpassad, det är inga problem att rulla in med en rullstol i den rymliga hissen.
– Jag tycker det är fantastiskt fint gjort, den gamla känslan är ändå kvar. Inte måste anpassningar se tråkiga och fula ut? säger Björn Häll Kellerman som är född med en cp-skada.
Han är uppvuxen i Stockholm och menar att han ganska sent under sin uppväxt började fundera kring att han själv hade en funktionsnedsättning. Det politiska engagemanget kommer främst från att det alltid pratats mycket politik i hans familj.
– Mina föräldrar har aldrig uttalat vad de röstat på, men det har ju varit ganska enkelt att förstå att de står åt vänsterhållet, säger Björn Häll Kellerman.
Att han själv skulle sitta här i Stockholms stadshus, partipolitiskt engagerad för Socialdemokraterna, har dock inte alltid varit en självklarhet.
– Min familj är väldigt samhällsintresserad. Jag visste ganska tidigt att jag själv politiskt stod på den rödgröna sidan och när jag gick i gymnasiet började jag fundera på vilket ungdomsförbund jag kunde tänka mig att engagera mig i. Det var inte självklart att det skulle bli Socialdemokraterna, jag funderade ett tag på olika partier, säger Björn Häll Kellerman.
Men 2007 gick han med i SSU, det kändes mest rätt för honom. Han berättar att han tillhör ”de som gillade Mona Sahlin och var trötta på Göran Persson”. I två år var Björn Häll Kellerman engagerad i SSU, men gick till slut ur ungdomsförbundet.
– Det var inte rätt för mig. Jag tyckte det blev för mycket ”pysselskola”. Jag ville börja arbeta konkret och det var då jag började engagera mig ordentligt i funktionshinderpolitiska frågor också, säger Björn Häll Kellerman.
Det politiska engagemanget förde honom vidare till organisationsvärlden, men även Handikapprörelsens socialdemokratiska förening, där han valdes in i styrelsen 2010 och var ordförande under en tid 2013. Föreningen kallas numera Socialdemokratiska föreningen funktionshinder och jämlikhet och vid årsmötet i mars valde Björn att lämna sin styrelsepost.
– Det har bara rullat på. Jag har byggt upp ett nätverk och nu sitter jag här. Jag tror att det handlar mycket om att jag tagit plats samt att tillfälligheter har fört mig framåt. Jag är lite slängd i käften, vilket är bra. Men inte alltid, man vet till exempel aldrig riktigt vad som hamnar i intervjuer. Jag hoppas jag inte behöver skämmas för något efter den här intervjun, skrattar Björn Häll Kellerman.
Även om Björn Häll Kellerman inte bara fokuserar på funktionshinderpolitiska frågor inom Socialdemokraterna, är det en stor del av hans engagemang.
– Jag är socialist och det känns viktigt att vi arbetar för att fler ska komma vidare i högre utbildning. För att fler ska klara sig på arbetsmarknaden i framtiden behövs det och vi måste hitta vägar för att fler ska kunna studera vidare på sina egna villkor. Arbetslösheten bland ungdomar med funktionsnedsättning är enorm, och tyvärr ser det ju ut så på grund av fördomar och att skolan inte klarar av att ge rätt stöd, säger han.
Situationen för personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden borde kunna förändras i framtiden, menar han, om man arbetar mer målinriktat.
– Om vi börjar med att bara titta på personer med fysiska funktionsnedsättningar: En stor del av dem kan ju faktiskt finnas på den vanliga arbetsmarknaden med hjälp av förbättrad tillgänglighet och hjälpmedel. Vi måste få näringslivet att öppna upp sig för dem, vi måste skapa förebilder och visa att det går. Skolan måste bli bättre på att anpassa sig till individen, för det är extremt svårt att skapa kollektiva lösningar. Kanske borde lärarutbildningen innehålla funktionshinderkunskap till exempel, säger Björn Häll Kellerman.
Framför allt vill han att fler unga med funktionsnedsättning engagerar sig politiskt. Idag är tillväxten inom funktionshinderrörelsen låg och ännu färre är engagerade i politiska partier.
– Var är de nya frågar jag mig? Wake up! Det är extremt svårt att hitta folk till styrelser och det är få som vågar gå från medlem till engagerad medlem. Jag skulle vilja se fler som engagerar sig, skriver förslag och berättar vad de vill med framtiden. Det är inte bra att vi bara är några få unga som syns i debatten. Hur kul och intressant är det egentligen att bara se mig och några få till i media hela tiden? Vi behöver en större bredd, säger Björn Häll Kellerman.
Han anser att trenden måste vändas och uppmanar unga att ta plats. Han menar att det kan räcka med att man ser till att göra sin röst hörd på sociala medier.
– Man måste ligga på och synas. Om man så bara skickar ut en liten tweet ibland och säger vad man tycker, så kan det ha betydelse för framtiden i det stora systemet. Det är viktigt att många engagerar sig, säger Björn Häll Kellerman.
Han verkar ha mycket att ge och är ganska bestämd över att politiskt arbete är det han kommer satsa på. Utöver engagemanget för funktionshinderfrågor är Björn Häll Kellerman inriktad på miljöfrågor.
– Jag anser mig vara en grön socialist. För mig är det viktigt att vi har med miljötänket i alla delar av politiken, vi måste ta hand om vår jord. Jag ser gärna att vi bygger mer grönt och bygger ut kollektivtrafiken. Och jag tillhör den kritiska falangen till det väldebatterade Förbifart Stockholm, säger Björn Häll Kellerman.
Men hur framtiden för Björn inom det partipolitiska arbetet ser ut är i nuläget ganska osäkert.
– Jag har fortfarande partipolitiska ambitioner, men känner att jag någonstans måste prioritera och att jag kanske om ett tag vill satsa mer på att arbeta inom organisationsvärlden. Partipolitiken är så rambestämd och det är svårt att bryta stora mönster. Jag är sugen på att känna mig mer fri i mitt engagemang, säger Björn Häll Kellerman.
Han vill hitta mer tid till att kunna grotta ner sig i frågor som intresserar honom.
– Jag vill helt enkelt ägna mig mer åt ”lobbyism”, ett ord som fått en viss ful klang, men positiv lobbyism inom funktionshinderfrågor. Mitt problem de senare åren har varit att jag tackar ja till för mycket. Jag blir lätt smickrad och kan inte säga nej. Ibland känns det som att jag försummar vissa uppdrag. Jag vill helt enkelt hitta fokus och kunna lägga ner ordentlig tid på det jag valt att engagera mig för. Men vi får se hur framtiden blir, säger Björn Häll Kellerman.
Björn Häll Kellerman
Uppdrag: Biträdande borgarrådssekreterare i Stockholm
Ålder: 26 år
Bor: Stockholm
Familj: Mamma och släkt i Stockholm, Göteborg, Skåne och USA
Senast lästa bok: Alldeles för längesen jag läste, blir mycket text i jobbet, särskilt det gångna året
Okänd talang: Skriver med tårna