Regntung dag inspirerade Marcus ta fram ny smart byxa

Marcus Alfinson, 27 år, använder elrullstol eftersom han har muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi. Nyligen startade han eget företag och varumärket ”mralfinson”, och är nu igång med utveckling och produktion av regnkläder.

– Jag stör mig på att det inte finns fina kläder för oss med funktionsnedsättning, säger Marcus.

Den produkt han hittills har kommit längst med är en smart regnbyxa som är lätt att ta av och på, både för den som sitter i rullstol och för assistenter. Han marknadsför den själv via sin egen webbshop.

Vad är bakgrunden till att du tagit fram dina produkter?

– Jag var ute här i Borås en regnig dag, hade några ärenden att utföra. Jag tänkte att jag egentligen borde ha något mer på mig, men jag hade ingen tid. Det var då jag kom på det att det inte fanns några praktiska regnbyxor för oss som sitter i rullstol.

– De regnbyxor som jag hittade,var svåra att få på och av sittande i rullstolen, man var tvungen att lyftas ner i sängen för att få på en vanlig regnbyxa, och samma procedur för få av sig den. Det tog mycket tid både för mig som sitter i rullstol och för assistenterna.

Vad gör regnbyxan så bra?

– Det kan i vanliga fall ta 25 minuter att ta på en vanlig regnbyxa, men med min uppfinning tar det bara 5 minuter.

– Jag kom på att om man tar bort den byxdel som man sitter på, bakdelen av byxan, så är det ju bara att dra över den, utan att behöver åka hem, och krångla med att lyftas fram och tillbaka. Denna lilla detalj kan underlätta betydligt. Regnbyxan är också gjord så att det är en blir en snygg byxa.

Hur har utvecklingen varit för din verksamhet?

– Det har varit svårt, och jag har lagt ner mycket pengar på att ta fram byxan med mönster, prover och tyger. Jag har presenterat idén för flera producenter, men tyvärr har det varit lite dåligt intresse från dem. I och med att jag än så länge producerar för egna pengar kan jag inte producera tillräckligt många för att göra priset till kund mer intressant.

– Jag har också tagit kontakt med olika assistansbolag och där har responsen varit mycket positiv.

Marcus Alfinson

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Jag hoppas att få igång produktionen lite mer, och jag har tankar om en vinterbyxa i samma princip, regn/vindjacka och en typ av stövel.

– Jag har börjat fundera på en regnjacka också. Det kan vara svårt att få in armarna i vanliga jackor. Jag kan inte böja mig hursomhelst, och jag tror många andra har samma utmaningar varje dag. Jag vill att alla ska kunna ha en bra vardag.

– Jag stör mig på att det inte finns fina kläder för oss med funktionsnedsättning. Den enklaste lösningen är ju en poncho men då ser man ut som ett tält. Det finns åkpåsar men de är inte snygga heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *