Ett Bra Liv blir nästa steg framåt!

Grattis, Hans Filipsson! Vilken triumf att samla Sveriges alla riksdagspartier bakom kravet på hårdare tag mot diskriminering av personer med funktionsnedsättningar.

Det måste beskrivas som en historisk dag när partierna stod på kö på Sergels torg i juni, för att intyga att man ställde sig bakom Marschen för tillgänglighet. Nu blir det svårt att backa från planerna på att stärka den halvårsgamla diskrimineringslagen med ett förbud mot otillgänglighet. Under hösten ska Hans Ytterbergs nya utredning i frågan bli klar och ett konkret förslag till ny lag är vad vi väntar oss.

Unga tas på större allvar

Äntligen tar hjälpmedels-Sverige barn och unga på större allvar. Redan för ett par år sedan flaggade Hjälpmedelsinstitutets ordförande Helena Höij för den nya barn-inriktningen (här i Föräldrakraft, förstås) och nu har institutet satt spaden i jorden.

Än så länge är det svårt att sia om resultatet. Hur blir det exempelvis med tillgången till smarta hjälpmedel i skolan – ska kommuner och landsting fortsätta skylla på varandra? Ett liknande fall av bristande ansvar av det här slaget kommer från Gävle, där assistansberättigade personer inte får de hjälpmedel de har rätt till. Taklyftar och rullstolar som brukaren inte hanterar på egen hand ska betalas av kommun eller assistansföretag, menar landstinget. Kommunerna hänvisar till landstinget. Och brukarna lämnas i sticket. Det är förstås skandalöst att de högsta beslutsfattarna låter det ske.

Trots sådana problem räknar vi med att Hjälpmedelsinstitutets nya satsning på unga under kommande år ska resultera i en kraftigt ökad tillgång på smarta, moderna hjälpmedel!

Premiär för Föräldrakraftscenen

När denna tidning landar i brevlådorna är det bara ett par veckor kvar till den stora premiären för Föräldra­kraft­scenen. Du är varmt välkommen till mässan Ett Bra Liv som äger rum på Stockholmsmässan i

Älvsjö den 9–11 september. Mitt i mässan finner du Föräldrakrafts monter och intill den vår egen Föräldra­kraftscen, skapad i samarbete med arrangören Stockholms­mässan.

Under tre dagar blir det ett fullmatat program med föreläsningar av kända personligheter som Jonas Helgesson och Mikael Andersson, framträdande av musikstjärnor och massor av tips och goda råd och presentationer från några av landets främsta experter. Läs mer om programmet på sidorna 22–23 och på www.foraldrakraft.se

Allt är kostnadsfritt, liksom hela mässan Ett Bra Liv, så missa inte det här tillfället att kolla in senaste nytt, träffa likasinnade, inspireras av föreläsare och, förstås, träffa oss som gör den här tidningen! Vi ser fram emot att få besök av er läsare på Ett Bra Liv men också, och lite senare i höst, på Hjälpmedel Öresund i Malmö och ID-Dagarna i Nacka Strand.