Expertsvar: Sök på nytt, du har rätt till korttids även om kommunen sagt nej

Jag har förhört mig om att få en vecka tillfällig korttids vid enstaka tillfällen, men fick beskedet att det inte beviljas. Hur kan jag gå vidare?
Här svarar Harald Strand, författare till LSS-skolan och ordförande för FUB, på läsarens fråga.

 

Fråga:

Min son på 27 år bor hemma och har beviljats daglig verksamhet och korttidsvistelse en helg per månad enligt LSS. Jag har nu förhört mig om möjligheten att få tillfällig kortidsvistelse (en vecka) vid enstaka tillfällen och fick besked att det var något man inte beviljar.

Tacksam för era synpunkter.

Lena

 

Svar: Begär på nytt – lagen är på din sida

Hej, naturligtvis är svaret kommunen ger felaktigt och det strider mot LSS!

I LSS gäller att individuella behov styr beslut; ALDRIG några generella kommunala riktlinjer som det svar du fått från din kommun tyder på!

Läs gärna Lektion 4 LSS-skolan på Heja Olika. Där står vad som gäller för insatsen. Det finns absolut inget hinder att erbjuda till exempel en vecka på läger eller motsvarande. Kanske kan de korttids han nu har inte erbjuda detta? Hur korttidsvistelse sker är kommunens ansvar, men det får inte förhindra att beslut ska tas efter individuella behov.

Begär på nytt tillfällig korttidsvistelse och ta gärna med delar av min text i LSS-skolan i ansökan. Lagen är på din sida. Lycka till!

Harald Strand

 

Läs fler expertsvar

 

Har du också en fråga till våra experter?

Har du en fråga om personlig assistans? Eller om någon annan av de tio insatser som ingår i LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade? Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning, och Harald Strand, FUB och författare till LSS-skolan, vill göra sitt bästa att ge svar.

Läs mer här om hur du gör för att ställa en fråga till dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *