Försäkringskassan förlorar många överklaganden om personlig assistans
Försäkringskassan är hårdare än domstolarna i bedömningen av rätten till personlig assistans. Det visar en intern granskning som Försäkringskassan gjort.
23 procent av besluten ändras
Nästan vart fjärde beslut (23 procent) som överklagas ändras av förvaltningsdomstolarna. Det kan jämföras med att 14 procent av överklagade sjukpenningbeslut ändras.
Ekot uppger att detta ofta beror på att Försäkringskassan gör hårdare bedömningar av medicinska underlag. Bland annat handlar det om kassan är mer restriktiv när det gället behovet av hjälp vid måltider.
”Stort bedömningsutrymme”
– Det är ett stort bedömningsutrymme, det är främsta anledningen till att vi har olika bedömningar, säger Ingeborg Watz Forslund, verksamhetschef, till Sveriges Radios Ekot.
Hon säger också att Försäkringskassan har förlorat ungefär hälften av de överklaganden som gått till kammarrätten och som gäller personer som sökt assistans för första gången.
– I vissa fall kommer det påverka vår tillämpning. Det är ju någonting som vi tittar på och tar till oss, säger Ingeborg Watz Forslund till Ekot.
Försäkringskassans sammanfattning
Så här sammanfattar Försäkringskassan sin granskning av 143 ändringsdomar från Förvaltningsrätten och 34 domar i Kammarrätten (då Försäkringskassan överklagat).
Granskningen har i huvudsak givit följande resultat:
- Den vanligaste beslutsanledningen vid Försäkringskassans omprövning av ansökningsärenden, och som överklagas till Förvaltningsrätten, är att grundläggande behov inte uppgår till minst 20 timmar per vecka.
- Den vanligaste ändringsorsaken är att Förvaltningsrätten gör en annan värdering och bedömning än Försäkringskassan utifrån redan befintligt beslutsunderlag. Det kan handla om beräkning av omfattningen av hjälpbehovet, det kan röra sig om några minuters hjälpbehov per vecka. I andra domar skiljer sig synen på vilka grundläggande behov som kan ge rätt till assistansersättning åt.
- Den genomförda granskningen visar en ändringsfrekvens på 15–16 procent när det gäller förvaltningsrättsdomar om ansökningsärenden (rätten till ersättning), ansökan eller anmälan om fler timmar, väsentligt ändrade förhållanden (ny prövning av pågående ersättning) och beslut om rätten till utbetalning.
- 79 procent (27 av 34) av förvaltningsrättsdomar som Försäkringskassan har överklagat till Kammarrätten har helt eller delvis ändrats.
- 10 av de 27 ändrade domarna gäller ansökan om assistansersättning och har ändrats i Kammarrätten efter det att Försäkringskassan överklagat Förvaltningsrättens dom. I sex av dessa domar gör Kammarrätten helt eller delvis en annan värdering än Förvaltningsrätten av
grundläggande behov och fastställer Försäkringskassans beslut.
Sammanfattning ur ”Intern rapport om analys av domar där Förvaltningsrätten ändrat Försäkringskassans beslut vid omprövning” (FK 2022/019373).