Förslagen som ska rädda Samhall – efter statens vanstyre

Staten styr Samhall mot allt lägre kvalitet och allt sämre stöd för anställda.
Det växande glappet mellan mål och verklighet utmanar Samhalls legitimitet, heter det i den statliga utredning som las fram 26 mars.
Samhall bantas – idéburna växer
Samhallutredningen föreslår därför en rad åtgärder för att rädda det statliga jättebolaget med 24 000 anställda ur den växande krisen.
På programmet står dels en bantning av Samhall, dels nya skyddade arbeten inom idéburna sektorn.
En av de första reaktionerna från funktionsrättsrörelsen kommer från DHR, som gör tummen upp för förslaget att låta även idéburna sektorn erbjuda skyddade arbeten.
Utredningen Ökad kvalitet hos Samhall och fler vägar till skyddat arbete (SOU 2025:29) finns att ladda ned på regeringens webbplats. Utredningen överlämnades den 26 mars 2025 av utredaren Malin Danielsson till arbetsmarknadsminister Mats Persson.
Regeringen uppger att utredningen nu ska skickas på remiss.
Videointervju med utredaren Malin Danielsson
Inga satsningar utan besparingar
Regeringen gav utredaren Malin Danielsson en tuff begränsning i uppdraget:
Alla förslag måste täckas av befintliga resurser. Kostnadskrävande förbättringar måste finansieras med besparingar på andra kostnader.
Följdaktligen föreslås Samhall minska antalet anställda med cirka 1000 personer eller 5 procent, för att skapa resurser att höja kvaliteten. Alla nuvarande anställda får behålla jobbet. Minskningen görs genom att färre nyanställs under 2026.
Samtidigt ska idéburna sektorn erbjuda en ny form av skyddade arbeten som innebär nya möjligheter för personer med funktionsnedsättning, som en kompensation för de jobb som försvinner från Samhall. Detta finansieras med lönebidragspengar som inte förbrukas.

Förslag som kan bli verklighet 2026
Fler förslag ur utredningen:
- Samhalls nyanställda ska få en förstärkt introduktion under 24 månader, för att få en bättre start på jobbet, och bättre förutsättningar för ett meningsfullt och utvecklande arbete.
- Målen för Samhall ska ändras för att fokusera på kvalitet i verksamheten och på övergångarna till den reguljära arbetsmarknaden.
- Statens ersättning till Samhall, merkostnadsersättningen, ska räknas upp varje år, för att skapa stabila förutsättningar. Idag sker ingen automatisk höjning.
- Målgruppsbegränsningar för skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare (OSA) tas bort, vilket öppnar upp dessa arbeten för fler grupper.
- En ny form av skyddat arbete hos idéburna organisationer införs.
- Arbetsförmedlingen ska följa upp handläggningsprocessen och arbetet med arbetsplatsförlagda insatser för arbetssökande med funktionsnedsättning. Fler ska få möjlighet till arbete på den reguljära arbetsmarknaden innan skyddat arbete på Samhall blir aktuellt.
- Arbetsförmedlingen ska utreda hur samverkan kan förbättras för att fler ska få arbete.
- Regeringen föreslås utreda om vissa av de personer med funktionsnedsättning som är långtidsinskrivna hos Arbetsförmedlingen utan insatser varaktigt saknar tillräcklig arbetsförmåga för skyddat arbete.
- Utredaren menar att förslagen kan bli verklighet till sommaren 2026.

Uppdrag med begränsade möjligheter
En viktig begränsning har alltså varit att alla förslag måste finansieras med nuvarande resurser.
Samtidigt konstaterar utredningen att personer i behov av skyddade arbeten på Samhall växer. Målgruppen är ytterligare minst 10 000 personer, sannolikt betydligt fler. Målgruppen väntas fortsätta växa, och stödbehovet i gruppen har växt.
”Egentligen finns behov av att kunna anvisa fler med ännu större och mer komplexa behov till skyddat arbete än vad Samhall i dag har kapacitet och möjliga arbetsuppgifter för”, heter det i utredningen.
Rakt på sak om Samhalls kris
Utredningens beskrivning av läget för Samhall ligger långt från de klyschor som annars är vanliga när företag beskrivs. Utredningen klargör att staten har krävt allt högre kostnadseffektivitet, vilket har utarmat kvaliteten. Så här skriver utredningen:
”Det är uppenbart att kvaliteten i verksamheten har sjunkit över tid. Utredningen bedömer att den huvudsakliga orsaken till detta är hur staten har styrt bolaget.”
”Staten styr Samhall på ett sätt som driver verksamheten mot gradvis lägre kvalitet, sämre stöd för de anställda och mindre möjligheter till utveckling, det vill säga i rakt motsatt riktning i förhållande till Samhalls uppdrag att tillhandahålla meningsfulla och utvecklande arbeten för målgruppen där behoven finns.”
”Samhalls verksamhet genomsyras alltför mycket av behovet av att generera tillräckliga intäkter till tillräckligt låg kostnad för att verksamheten ska bära sig ekonomiskt. Samtidigt präglas verksamheten alltför lite av individens behov av anpassade arbetsförhållanden i stort. Det finns kvalitetsbrister i fråga om bland annat för låg chefstäthet, ett alltför begränsat utbud av arbetsuppgifter och att betydande delar av verksamheten bygger på att individen kan vara produktiv från start och arbeta relativt självständigt. Dessa brister begränsar de anställdas utvecklingsmöjligheter, och påverkar också vilka individer som i praktiken kan anvisas till en anställning hos Samhall.”

DHR: Bra förslag om att öppna för idéburna
Förbundet DHR både berömmer och kritiserar Samhallutredningen.
DHR ger tummen upp för förslaget att bryta upp Samhalls ”monopol” genom att låta även idéburna verksamheter erbjuda skyddade anställningar.
”Det öppnar för en mer mångsidig arbetsmarknad med olika typer av arbetsgivare och arbetsmiljöer. För personer med funktionsnedsättning innebär det större valfrihet, bättre förutsättningar för individanpassning – och en möjlighet att slippa tvingas in i en standardmodell som inte alltid passar. Ekonomiskt innebär det att statens stöd skulle kunna fördelas på fler aktörer, vilket kan skapa incitament för nytänkande och kvalitetsfokus”, skriver DHR i ett pressmeddelande.
DHR berömmer även förslagen om ökat fokus på kvalitet hos Samhall, och om uppföljning av Arbetsförmedlingens handläggning.
Däremot kritiserar DHR förslaget om att Samhall ska minska antalet anställda med cirka 1000 personer. ”Det riskerar att leda till att personer med störst behov får ännu svårare att komma in i arbetsmarknaden. Detta är feltänkt om det inte sker parallellt med en massiv satsning på de idéburna alternativen.”
En allvarlig brist hos utredningen är, enligt DHR, att man inte tar upp frågor om fysisk tillgänglighet och individuella anpassningar.
”För många med funktionsnedsättning är det främst bristen på anpassningar som utgör det största hindret för att kunna arbeta, inte viljan eller förmågan. Utan tydliga krav på tillgänglighet riskerar därför förslagen att endast bli en skrivbordsprodukt som inte förändrar verkligheten för dom som behöver stödet mest”, skriver DHR.
Slutligen påpekar DHR att det är ”naivt” förslagen om förbättringar ska kunna förverkligas utan att det satsas mer pengar.
En av Sveriges största arbetsgivare
Samhall är en av Sveriges största arbetsgivare sett till antal anställda i Sverige. 2023 hade Samhall 22 600 anställda med funktionsnedsättning, varav 43 procent kvinnor och 57 procent män. Därutöver hade Samhall drygt 1 500 anställda tjänstemän, bland annat chefer och anställda i stödfunktioner.

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.