Försök att låta ditt barn försöka

Det är viktigt att kunna känna sig som en del av en gemenskap, mycket viktigare än vad vi tänker på till vardags.

Lika viktigt är tillgången på förebilder, en bristvara särskilt för ett uppväxande släkte med funktionsnedsättningar.

Jag minns själv hur jag i tonåren längtade efter förebilder, vuxna personer med funktionsnedsättningar som levde ett vanligt svenssonliv med jobb, villa och bil. Nu försöker jag att vara den förebild för andra som jag själv saknade så mycket som ung.

För det är sällan vi ser personer med funktionsnedsättningar i det offentliga rummet, i politiken, i media eller som ledare för organisationer och företag.

Ett liv bortom institutioner

Jag har medverkat i en film om vårt Europa, som ska visas på EU:s nya besökscentrum i Bryssel. Det var lätt att tacka ja, jag vill så gärna visa alla europeiska ungdomar med funktions­nedsätt­ningar att det finns en framtid bortom institutioner och förtidspensioner.  

Det är viktigt med målbilder och förebilder. Att ha någon vuxen att spegla sig i och identifiera sig med, för att kunna föreställa sig hur livet kan se ut när man kommit lite längre.

Ett av VH Kids sommarkollon var i år förlagt till Öland, och vi var med och firade kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag. Under kvällen intervjuade Mark Levengood en rörelsehindrad tjej.

Hon satt på scenen i sin rullstol, svarade klokt på hans frågor och fick avsluta med att påannonsera en av sina absoluta idoler, Måns Zelmerlöw. Och när han drog loss i Cara Mia rullstolsdansade hon tillsammans med honom på scenen. Vilken fröjd att se hennes mod, stolta hållning och glädje!

Vi behöver fler sådana förebilder, varje dag året om, och gärna på bästa sändningstid.

Våra figurer Vera och Herman är med på alla våra läger. Alla tycker att Vera och Herman är skojiga men det ligger en mycket djupare tanke bakom. Vera och Herman är bästisar, och de hjälps åt. Herman sitter i rullstol, Vera är den som går.

Ingen liten skör prinsessa som rullar fram och ska tas om hand av en handlingskraftig ung man. Nej, snarare två levnadsglada kompisar med en stark vänskap som gör att de klarar av det mesta, i alla fall mycket mera än de flesta vuxna tror.

För Vera och Herman är lite äventyrliga av sig, de vill gärna resa, gå på konserter och leva lägerliv, frigöra sig, precis som alla andra unga.

Lika viktigt som förebilder och gemenskap är modet att ställa krav på barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Att ställa krav är ett sätt att visa att man bryr sig om, att barn faktiskt har ett människovärde. Motsatsen är att klappa på huvudet, inte sätta upp regler och överbeskydda.

Föräldrar rädda

Jag tror att många föräldrar drar sig för att låta sina barn prova på nya saker. Av ren välvilja naturligtvis, ett misslyckande ska inte få finnas. Jag tror också att många föräldrar är rädda för att barnen ska upptäckta den begränsning som funktionsnedsättningen innebär, att de räds insikten av konsekvenserna.

Men skyddandet kanske innebär att barnet istället hindras i sin utveckling.

Min erfarenhet är att barn och ungdomar nästan alltid hittar lösningar på problem på sitt eget sätt.

Trial and error, så är det mer eller mindre genom hela livet. Och tänk vad ofta det blir ett försök som lyckas istället för ett misslyckande. Ge livet en ordentlig chans, jag är övertygad om att vi alla kommer att bli positivt överraskade!

Av Veronica Hedenmark
(Valde som 19-åring att starta ett assistansföretag istället för att bli sjukpensionär)