FUB och Parasport: Stoppa diskrimineringen i Paralympics

Riksförbundet FUB kräver stopp för diskrimineringen av personer med IF, intellektuell funktionsnedsättning, inom Paralympics.

Kraven stöds av Parasport Sverige

– Självklart stödjer vi FUB:s krav, det är helt galet att man utestängt en hel målgrupp på det här sättet, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige, till HejaOlika.

– De paralympiska kommittérna i Norden, med Sverige som motor, har drivit frågan sedan 2017, på möte efter möte, och jag vet att det nu pågår samtal om att lösa frågan.

Fortsatt utestängning trots hård debatt

Utestängningen av personer med IF gäller sedan Spaniens basketlag fuskade i Paralympics år 2000.

Frågan har varit mycket omstridd, men trots krav på inkludering och rättvisa villkor är personer med IF fortfarande utestängda.

En av världens bästa längdskidåkare får inte delta

I oktober intervjuades längdskidåkaren Kristin Björfeldt, från Sya skidklubb i Mjölby, av Sveriges Radios program Radiosporten och Klartext.

– Det är diskriminerande och orättvist att en hel grupp ska straffas för att ett basketlag fuskade i Sydney, sa Kristin till SR.

Kristin Björfeldt har flera medaljer i VM/EM på längdskidor största dröm är att få ta medalj i Paralympics.

– Många gångar har jag tänkt att jag måste nog hugga av en arm för att få delta i Paralympics. Jag har väntat i nästan tio år, och jag väntar fortfarande, berättar Kristin Björfeldt i radioprogrammet.

Se även Östgötatidningens reportage om Kristin Björfeldt.

Tillåts i några grenar

Personer med IF kan delta i vissa grenar, som bordtennis, simning och friidrott där det görs speciella tester för att förhindra att någon fuskar, och låtsas ha en intellektuell funktionsnedsättning.

Frågan är högaktuell eftersom regeringen uttalat att man ser positivt på en svensk ansökan om att få Olympiska respektive Paralympiska vinterspel till Sverige 2030.

Enligt FUB finns ungefär 100 000 personer med IF i Sverige och många av dessa har idrott som ett stort intresse.

FUB skriver till regeringen och paralympiska kommittén

FUB har den 13 november skickat ett brev till Sveriges Paralympiska Kommitté, Sveriges regering, Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Riksidrottsförbund med detta krav på att personer med en intellektuell funktionsnedsättning ska ges möjlighet att delta i de Paralympiska spelen på samma villkor som övriga idrottare.

Rättvisa vinterspel ”inte långt borta”

Frågan är alltså inte ny, men svenska ansträngningar att riva upp utestängningen har hittills inte gett konkreta resultat. Det gäller att få gehör bland en majoritet av de cirka 190 nationer som ingår i den internationella paralympiska kommittén.

Hittills har frågan inte ens varit uppe till omröstning, men Åsa Llinares Norlin tror ändå på ett snart genombrott.

– Ett beslut om vinterparalympics bör inte ligga så långt bort, säger hon.

Tycker du att Sverige ska arrangera vinterparalympics 2030 även om utestängningen av personer med IF finns kvar?
– Jag tycker absolut att vi ska ha paralympics, och jag hoppas att frågan löses långt innan 2030. Det är sju år kvar och ganska gott om tid att påverka. Om Sverige arrangerar kan det också bli ett starkare incitament att få rättvisa och hållbara spel, säger Åsa Llinares Norlin till HejaOlika.

HejaOlika har även sökt Jakob Forssmed, som är idrottsminister i regeringen, för en kommentar.

Läs även Riksförbundet FUB:s pressmeddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *