FUB:s ordförande: LSS-förslagen är ännu sämre än vi befarat

LSS-utredningens förslag är lika illa som vi befarade och i vissa delar till och med värre. Det säger Harald Strand, FUB:s ordförande, i en första kommentar.

LÄS MER.
Alla artiklar om LSS-utredningen

– Trots den stora mängden underlag och förslag från bland annat oss i FUB lämnar utredningen ytterst få konkreta förslag på hur LSS kan utvecklas till det bättre, säger Harald Strand.

– Vi saknar förslag på många viktiga områden, till exempel hur lagen ska motverka den stora bristen på gruppbostäder, kvalitetsbrister i daglig verksamhet, den stora minskningen i insatser riktade till barnfamiljer, det växande antalet ej verkställda beslut…

– Listan på akuta problem är lång och om utredningens förslag blir verklighet, blir den ännu längre, säger Harald Strand.

Ökad oro för stödet till barn

Han kritiserar förslaget om att ta bort assistans för barn under 16 år.

– Vårdnadshavarna skulle därmed förlora möjligheten att välja vem som ska ta hand om deras barn i sitt eget hem. Och vår oro för att kvalitén blir sämre istället för bättre är befogad, av erfarenhet av hur kommunerna sköter till exempel gruppbostäder.

Harald Strand konstaterar att utredningens förslag inte tar itu med de stora behov som finns av att utveckla LSS.

Fortsatt nedmontering

– Utredningens förslag innebär en fortsatt nedmontering av LSS – något som funktionsrättsrörelsen befarade redan när de ursprungliga direktiven skrevs. Man har inte gjort något åt de HFD-domar som har blivit fel och strider mot lagens målsättning, typ merkostnader, hyran i gruppbostad, krav på kompetens i Förvaltningsrätten.

– Och man har överhuvudtaget inte komenterat den enskildes usla ekonomi, säger Harald Strand.

Artikeln är under arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Från Livets möjligheter 2022: Sex berättelser om vilket stöd som anhöriga behöver