Full fart för årets uppfinnarkvinna

Marit Sundin har utsetts till ”Årets uppfinnarkvinna 2014”. Hon får utmärkelsen och prissumman på 75 000 kronor för sin uppfinning AddSeat, en säker och bekväm höj- och sänkbar sits till gyrostyrda fordon.

Marit är den nionde kvinnan som får utmärkelsen från Svenska Uppfinnareföreningen.

– Det är ett otroligt erkännande! Jag har alltid levt ett aktivt liv, det har genomsyrat mig. Jag hittar lösningar på saker för jag vill leva som alla andra här i Åre med skidåkning och utflykter. Det kräver mycket av mig. När jag tittade på ett Youtube-klipp där någon monterat en rullstolsram på en Segway såg jag möjligheten att utveckla ett aktivt och häftigt fordon, säger Marit Sundin.

Som treåring förlorade Marit benen i en bilolycka. I årskurs sex började hon åka alpint, kom snabbt in i tävlingsverksamhet och började tidigt träna med landslaget. I VM i Colorado 1990 vann hon alla sitski-discipliner och tog OS-guld i storslalom i Frankrike 1992, men skadade ryggen och var tvungen att sluta tävla.

Uppfinningen AddSeat jämför hon  med att köra sitski.
– Det är samma känsla av att sväva fram. Jag parerar och balanserar och tar mig fram över gräsmattor, grus, uppförsbackar… det är som att gå. Sitsen är anpassningsbar efter min kropp och jag kan komma upp i ögonhöjd med andra människor, berättar Marit.

Men uppfinnandet har bara börjat. Nu ska AddSeat få medicinsk CE-märkning och Marit vill ha in delägare och investerare i sitt företag AddMovement.
Hennes dröm är att utveckla en produktportfölj som ger mer funktionalitet till människor och höjer deras livskvalitet.