Genvägen till eget körkort

Vägen till körkort kan vara lång och svår om man har ett rörelsehinder. Lite enklare och billigare kan det bli med en körsimulator. Besökare på Leva & Fungeramässan får chans att testa denna möjlighet gratis.

Gratis körkortsträning – låter det för bra för att vara sant? På Mobilitetscenter i Göteborg finns en körsimulator som är specialanpassad med olika hjälpmedel. Att träna på den är normalt sett inte gratis men under mässan i Göteborg den 5-7 april delar Mobilitetscenter ut fribiljetter till den unika simulatorn.

– Simulatorn används av körskolor i många olika länder, men det är nog bara vi som har anpassat den för olika rörelsehinder, säger Ingrid Bolin, verksamhetschef på Mobilitetscenter.

Att använda simulatorn hos Mobilitetscenters kostar normalt 100 kronor per 90 minuter, men den som besöker Leva & Fungera får alltså en fribiljett för en testomgång. Då måste man dock besöka Mobilitetscenters anläggning i Västra Frölunda.
– Tyvärr kan vi inte flytta simulatorn till mässan, säger Ingrid Bolin.

Körsimulatorn har varit igång något år och ett antal deltagare har lyckats ta körkort med hjälp av den.

– Flera stycken har dykt upp med körkort och det är jätteroligt. Att kunna köra bil är väldigt viktigt så att man slipper bli beroende av färdtjänst, säger Ingrid Bolin.

Hon tycker att alltför få ungdomar med funktionsnedsättningar tar körkort. Och det finns många förklaringar till det.
– Man får så gott som aldrig några bidrag till att ta körkort. Och ungdomar med rörelsehinder kan sällan övningsköra med sina föräldrar, som de flesta andra gör. Det krävs fler lektioner och mer pengar, säger Ingrid Bolin.

Körsimulatorn är en möjlighet att komma ikapp i körkortsutbildningen.
– Vi vill få hit fler ungdomar till vår simulator. Den är ett viktigt steg på vägen. Om man tränar i simulator så har man ett försprång när man sätter sig i en riktig bil, säger Ingrid Bolin.

Mobilitetscenter kan även hjälpa till med goda råd i andra körkorts- och bilfrågor.
– Eftersom man bara kan få bilstöd vart nionde år är det viktigt att ha en bra planering. Man bör faktiskt planera för körkort och egen bil redan när barnet är i tioårsåldern, säger Ingrid Bolin.

På Leva & Fungera kommer Mobilitetscenter även att informera om möjligheter till bilanpassning och trafiksäkert bilåkande för barn.