Glada Hudikteatern fortsätter skörda publikframgångar

Glada Hudikteatern fortsätter att skörda framgångar med musikalen Elvis som framförs av ”utvecklingsstörda och normalstörda” skådespelare. 65 000 personer har hittills sett föreställningen och nu överväger man en stor Sverigeturné.

Redan nu är det bestämt att Elvismusikalen återkommer till Cirkus på Djurgården i Stockholm i februari 2008.
– Hittills har vi bara spelat i Hudiksvall och Stockholm men vi funderar nu på en Sverigeturné, säger verksamhetsledaren Pär Johansson.

Med en beläggning på 98,6 procent ligger Elvis i samma klass som Mamma Mia och andra riktiga storsäljare.

Succén med Glada Hudikteaterns Elvisföreställning, som hade premiär 2005, är ett genombrott för integrationsfrågan, menar Pär Johansson.
– Integration är en av de flitigast använda orden i debatten idag men det handlar inte om att alla ska bli lika utan att vi ska acceptera att alla är olika, säger han.
– Genom teatern får skådespelarna och publiken en gemensam nämnare och då uppstår en kommunikation och man får något att prata om på gatan.

För de 92 personer som ingår i ensemblen, varav många har utvecklingsstörning, har teaterframgångarna inneburit ökat självförtroende och en personlig utveckling ”från noll till 100”.
– Vi tycker att det är galet att försöka träna det som man är dålig på, det är bättre att satsa på det man är bra på, säger Pär Johansson.

Hur länge kommer föreställningen om Elvis att fortsätta spelas upp?
– Det vet vi inte men vi får dagligen förfrågningar och därför tittar vi på att göra en Sverigeturné under våren 2008, säger Pär Johansson.

Glada Hudikteaterns webbsajt finns på www.gladahudikteatern.se

Läs även

Nu får Toralf Nilsson sin revansch