Granskning: Moderaterna vill höja skatten med 10 procent

En granskning publicerad i webbtidningen Dagens Arena är mycket kritisk till Moderaternas planer på skattehöjningar för sjuk- eller aktivitetsersättning.

Moderaterna vill höja skatten med omkring 10 procent för dem med lägst inkomster: kroniskt sjuka och funktionshindrade med sjukersättning, skriver nationalekonomen och journalisten Micael Kallin.

Han skriver vidare att ”syftet med skattehöjningen är att finansiera stora skattesänkningar för andra som har det bättre ställt. Men skattehöjningen för personer med sjukersättning skulle endast öka skatteintäkterna med en halv miljard och långtifrån motsvara de skattesänkningar som Moderaterna också vill genomföra.”

Moderaterna vill sänka skatterna med nästan 40 miljarder kronor för personer som jobbar eller är pensionärer.

Micael Kalin skriver så här om Moderaternas skattepolitik:

”Å ena sidan anser Moderaterna alltså att statsbudgeten klarar en skattesänkning på nästan 40 miljarder kronor. Å andra sidan menar man att det är nödvändigt att höja skatten för dem med sjukersättning, för att på så sätt förstärka statsbudgeten på marginalen med en åttiondel av det beloppet. Det är en logik som kan vara svår att förstå.”

Läs mer

Dagens Arena: Moderaterna vill höja skatten för låginkomstttagare

Här finns alla artiklar på HejaOlika om Moderaternas skattehöjning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *