Hab-ersättningen är inte LSS-gruppens lön!

Under några år har regeringen valt att avsätta stimulansmedel för habiliteringsersättning, som kommunerna kan söka.

Om detta har mycket skrivits, bland annat av mig, trots att jag egentligen undrat om regeringen bara avleder oss från de verkliga ekonomisaka problemen som LSS-gruppen har? Det vi envist har skrivit om i ett antal år i vår årliga rapport ”Fångad i fattigdom”.

Men låt oss inte förledas att tro att habiliteringsersättningen är den lön som LSS-gruppen ska ha. Precis som staten sagt är det ”stimulansmedel” för att gruppen ska delta i Daglig verksamhet (DV). Ty alternativet att alla stannar hemma på sin gruppbostad är riktigt besvärligt för kommunerna. Då måste personalgruppen på boende utökas kraftigt. Och det är inget våra kommuner önskar.

Jag måste vara tydlig med att habiliteringsersättningen inte kan kompensera för den kraftiga försvagning som drabbat aktivitets- och sjukersättningen de senaste drygt 10 åren. Vanliga löner har stiget cirka 3 gånger så mycket som sjukersättningen. Vanliga utgifter som hyra och mat har följt den vanliga löneutvecklingen.

Idag återstår cirka 7500 kr efter skatt för LSS-personerna. Självklart går detta inte att leva på! Det vet våra ansvariga politiker, men har valt att blunda och avleda bland annat med extra habiliteringsersättning.

Självklart bör hab-ersättningen täcka de extra utgifterna personer har för att delta på DV, ty det är inte rimligt att det ska kosta att gå till jobbet. Men lönen är fortfarande aktivitets- och sjukersättningen. Jämför gärna med att samma politiker tycker att ”lägsta-lönerna” bör höjas och de är minst dubbelt så höga som sjukersättningen efter skatt.

Om detta vill inte våra politiker prata, utan har valt att helt negligera.

Det gör mig riktigt arg – milt utryckt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *