Hallå Maria, blir du en blåslampa eller byråkrat på Samhall?
Funktionsrättsaktivisten Maria Johansson är sedan maj 2024 specialist på funktionsrätt inom statliga Samhall AB.
Blir du en blåslampa för förändring på Samhall, eller en försiktig statsanställd nu?
– Ha ha, det kan jag inte uttala mig om ännu. Men jag har tagit arbetet för att jag vill vara med och förändra. Jag var tveksam till jobbet till en början, men ju mer jag hört och sett av förändringsresa som är på gång, desto mer kände jag att ” här vill jag vara med”, säger Maria Johansson i en videointervju under Almedalsveckan.
Se videon:
”Samhall är på förändringsresa”
Hon beskriver att Samhall är inne på en förändringsresa, med ökat fokus på arbetsmiljö, medarbetare och transparens. Man kommer även att öka ansträngningarna att sprida kunskap om funktionsrätt, och vara en viktig aktör inom både funktionsrätt och arbetsmarknad.
– Det är ett jätteproblem för hela samhället att så många människor står utanför arbetsmarknaden, för att vi inte ser förmågan hos dem. Det är ett problem för hela Sverige att vi har en sådan syn på människor som innebär att inte alla får vara med.
Vad tänker du om kritiken mot Samhalls vinstkrav?
– Det är ju sådant som jag inte arbetar med, men med Samhalls nya vd Sara Revell Ford har det blivit en nedtoning av den delen, och helt andra värden som lyfts fram. Jag hade inte tagit arbetet på Samhall för några år sedan.
Borde inte Samhalls styrelse ha någon med funktionsnedsättning?
– Det är alltid viktigt med representation, så det är ett bra inspel!
Vilka förändringar behövs på arbetsmarknaden?
Vad står på din önskelista för arbetsmarknaden?
– Det är att vi börjar se förmågan, istället för att se vad människor inte kan. Att vi låter varje människa bli sitt bästa jag.
Utöver en ny attityd, vilka förändringar behövs?
– Det behövs absolut konkreta förändringar. Det finns en hel del konstigheter vad gäller regler, till exempel rigida 25-procentgränser för arbetsförmåga och att man inte kan fortsätta arbeta för att man inte längre får tillgång till ledsagning. Man kanske helt enkelt inte kan gå på toaletten på sin arbetsplats, efter att något har hänt som gör att man inte längre klarar det utan hjälp. Resultatet blir att man får sluta sitt jobb, det är vansinnigt!
– Olika system motverkar varandra, man ser bara sitt eget stuprör, och ser inte till en människas hela livssituation, utan skapar verkligen funktionshinder, istället för att undanröja. Sådant har inte ett dugg med personens förmåga eller kompetens, utan det handlar bara om dumheter, hinder som vi människor sätter upp för varandra, säger Maria Johansson.