Hans stoppade bussresa utreds av DO

Diskrimineringsombudsmannen kommer att utreda Lars-Göran Wadéns anmälan mot ett bussbolag om diskriminering, uppges på DHR:s webbplats.

Lars-Göran Wadén, som är styrelseledamot i DHR, lämnade redan den 2 januari in en anmälan till DO på grund av att otillgänglig busstrafik utestängde honom som rullstolsanvändare.

Anmälan gjordes som ett direkt resultat av att den nya diskrimineringslagen som började gälla 1 januari i år.

Det var när Lars-Göran Wadén ville åka buss i Gävle som han stoppades på grund av att bussens chaufför inte hade utbildning på rullstolsliften – trots att det på bolagets webb uppgavs att alla bussar var tillgängliga.

Enligt DHR:s webbsida har Diskrimineringsombudsmannen nu valt ut Wadéns anmälan som en av de anmälningar som ska utredas enligt nya lagen.

Lars-Göran Wadén har samtidigt lämnat in ytterligare en anmälan, denna gång mot SJ eftersom ett tåg han ville åka med inte var tillgängligt.

– Jag har en rättighet att få samma förutsättningar att ta del av allt på samma sätt som andra. Men eftersom jag, i hela mitt liv, tagit mig fram med gummidäck istället för gummisulor på skorna har jag tvingats stå ut med att dagligen ändra i min vardag utifrån en otillgänglig miljö. Nu är det slut på det, skriver Lars-Göran Wadén på sin blogg.

På DHR:s webbsida uppger organisationen att man kommer att följa DO:s utredning av bussärendet noga.

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *