Här är stjärnorna i nya realityserien om personlig assistans

I vinter släpper JAG Personlig assistans en egen realityserie på nätet. Vi får möta Amina, Henrik och Isak, som alla är assistansanvändare, och följer dem i vardagen under några veckor. #Kära-assistent heter serien som JAG tagit fram i samarbete med producent Sara Bengtsson.

De fyra avsnitten hittar du bland annat på www.jag.se och på Youtube.

Produktionen har gjorts av Contentverkstan.se som arbetar med realityserier, videoreportage och annat innehåll för webb och sociala medier.

Föräldrakraft ställde tre frågor till Kerstin Sellin på JAG om den unika satsningen.

Hur känns det inför premiären, hur tycker ni resultatet har blivit?
– Det känns nutida och roligt och lite nervöst. Vi hoppas förstås att alla som tittar ska gilla resultatet och skicka massor med kärlek till våra medverkande stjärnor – både assistenterna och våra uppdragsgivare i JAG Personlig assistans som bjuder på sig själva och sin vardag.

Vilket är viktigaste budskapet med serien?
– Vi vill att fler ska få upp ögonen för yrket personlig assistent. Vi har närmare 4000 anställda som gör ett fantastiskt arbete och vi tror att det finns många fler därute som söker efter ett omväxlande och meningsfullt arbete där du får mycket uppskattning. Det är också viktigt att visa att livet är lika mycket värt fastän du har flera stora funktionsnedsättningar.

Varför gör ni detta just nu?
– Vi vill verkligen värna assistansreformen. I allt arbete vi gör tänker vi på hur vi ska framtidssäkra den personliga assistansen. Ett sätt är att se till att det finns bra assistenter att anställa. Och så känns det förstås väldigt lägligt, nu när LSS-utredningen snart kommer med sina förslag, att visa vilken fantastisk framgångssaga personlig assistans är. Hittills är det ingen som hittat på något bättre stöd.

– Personlig assistans är individuellt anpassat, du har med dig din assistent var du än är och det är kostnadseffektivt. Ändå envisas vissa beslutsfattare och tjänstepersoner med att efterfråga ”mer träffsäkra insatser” till vissa grupper, som i direktivet till LSS-utredningen. När personlig assistans i själva verket passar särskilt bra för dig som har intellektuella funktionsnedsättningar och behöver en insats som är skräddarsydd efter dina behov, säger Kerstin Sellin.

 

Amina, Isak, Henrik och alla andra du möter i #Kära-assistent

 

Amina

Amina Ali Öljemark

Ålder: 13 år och har just börjat 7:an.
Bor: Jag bor med min mamma, pappa och lillebror i Åkarp som ligger mitt emellan Malmö och Lund. Min storebror är vuxen och bor inte längre hemma.
Intressen: Jag älskar att rida! Det är det roligaste jag vet och jag rider en gång i veckan på Lunds Civila Ryttarförening. Hästen jag rider heter Silvia och är jättesnäll. Jag har blivit så stark och så har jag lärt mig att smacka så att Silvia går framåt, och när hon ska stanna säger man ’ptroo’. Det är svårt men snart kan jag riktigt bra.
Vem ser du upp till? Jag beundrar alla mina assistenter. De är alltid snälla och glada och gör en massa roliga saker ihop med mig. Min favoritkändis är Renaida. Hon är så bra på att både sjunga och dansa.
Vad ser du helst på tv? Jag brukar inte titta på så mycket på tv men gillar Fångarna på fortet. Roligast är det när någon snubblar eller trillar. Helst kör jag Just Dance på vår Apple TV för då kan jag välja mellan så mycket musik och olika danser. Jag dansar själv också med armarna.
Min dröm för 2019: Jag vill att det ska bli en varm sommar igen så att jag kan bada och dyka myc­ket. Och så vill jag åka på läger på Furuboda, för det gjorde jag förra sommaren och det var det bästa jag gjort.
Hur känns det att vara med i JAG:s realityserie? Ha, ha det var så roligt att filma allt vi gjorde! Norea var så bra på att hålla i kameran när vi pratade, men det känns också lite konstigt att se sig själv på film. Det blir liksom annorlunda än att se sig själv i en spegel. Jag längtar tills jag får visa mina kompisar och berätta om programmen.

 

Norea

Norea Sandberg

Ålder: 22 år.
Bor: mamma, pappa, bonusmamma och två yngre syskon. Är uppvuxen och bor i Lund.
Intressen: Musik! Människor, vänner, god mat. Allt som höjer livskvaliteten.
Vem ser du upp till? Jag har många förebilder men mest är det mina nära vänner och min familj.
Vad drömmer du om att få göra 2019? Jag drömmer om att få hålla på mer med musik. Ha någon låt klar och vara på väg någonstans med min musik.
Hur känns det att vara med i JAG:s realityserie? Det känns som en ära! Det är ju kul, men det finns också en seriös aspekt som jag tycker är otroligt viktigt.

 

Isak

Isak Herlitz Rydergård

Ålder: 23 år.
Familj: Mamma, pappa, småsyskon Herman, Otto och Mia. Bonusmamma Sofia. Bor mesta tiden hos mamma i Älvsjö.
Intressen: Gillar att spana på bilar och tåg. Lyssna på musik, resa och bada i simbassäng är också kul.
Vem ser du upp till? Morfar, mamma och pappa! Så fort de är nära lyser jag upp!
Vad ser du helst på tv? Gillar att lyssna på jinglarna till Rapport och Aktuellt. Det har jag alltid gjort även om jinglarna har ändrats under åren.
Vad drömmer du om att få göra 2019? Kanske flytta hemifrån…
Hur känns det att vara med i realityserien? Kul!

 

Emilia

Emilia Eriksson

Ålder: 29 år.
Familj: Min familj består av mamma, pappa och bror. Jag bor i Rissne med min tax Bullen, också familjemedlem såklart.
Intressen: Teater! Att läsa! Kultur! Feminism. Hundgrejer 🙂
Vem ser du upp till? Gudrun Schyman är livet.
Vad ser du helst på tv? Min favoritserie just nu är Sharp Objects!
Vad drömmer du om att få göra 2019? Ta körkort (nåja, ingen dröm kanske men nu får det snart bli gjort!) och vandra bland fjälltoppar med hundstackarn.
Hur känns det att vara med i JAG:s realityserie? Roligt och viktigt!

 

Henrik

Henrik Ståhlberg

Ålder: Jag är 37 år.
Bor: Jag bor i Vänersborg i en egen lägenhet ihop med min katt Siri.
Intressen: Jag är intresserad av historia, religion, politik och fiske.
Vem ser du upp till? Jag har två artister jag beundrar mest. Det är Björn Afselius och Ulf Lundell. De har bra texter och budskap i sin låtar.
Vad ser du helst på tv? Jag tittar helst på dokumentärer och naturprogram.
Vad drömmer du om att få göra 2019? Jag hoppas kunna börja jobba på mitt dagcenter fem dagar i veckan istället för tre. Detta för att de har ändrat sina öppettider så mina arbetsdagar har blivit mycket kortare än innan.
Hur känns det att vara med i JAG:s realityserie? Det känns väldigt kul. Jag ger det högsta betyget 5 på rolighetsskalan.

 

Andreas

Andreas Davidsson

Ålder: 36 år gammal.
Bor: I Trollhättan med min sambo.
Intressen: Mina intressen är natur och vildmark, fiske men även historia och religion, samhälle och politik. Tror det ska räcka så.
Vem beundrar du? Jag ser upp till människor som verkligen följer sitt hjärta och lever så som de vill istället för hur man förväntas leva sitt liv och förväntas vara.
Vad ser du helst på TV? På TV ser jag helst dokumentärer och enstaka program såsom t ex. På spåret, men även en del sport.
Vad drömmer du om att få göra 2019? År 2019 inte bara drömmer jag om att utan kommer att göra det jag vill, det vill säga njuta av varje dag! Njuta maximalt i nuets alla små magiska saker. Men ska allt lyckas få in ett stort antal fisketurer till västkusten och en vandring i fjällvärlden. Inga stora drömmar men perfekta.
Om att vara med i realityserien: Roligt! Något nytt och annorlunda. Jag är ingen orolig eller nervös person men det är inte lätt att bara släppa loss och tänka bort kameran, men det går bättre och bättre. Bra och inspirerande att kunna visa hur just vi har det och vad vi gör. Jag tror att många blir lite positivt förvånade!

 

Jenny

Jenny Savefors

Ålder: 30 år och kommer från Vargön.
Bor: Med min man och våra två barn, Lucas 5 år och Tilda 3.5 år.
Intressen: Umgås med familjen, pyssla, vara ute i naturen.
Vem ser du upp till? Min största förebild är min mamma.
Vad drömmer du om 2019? Att skaffa hus och resa.
Hur känns det att vara med i JAG:s realityserie? Till en början kändes det nervöst och pinsamt, men ju längre det gick så kändes det bara bättre och bättre.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *