Här behöver ingen hålla masken

Så tyckte ungdomarna om att vara på läger med elever från en annan typ av skola.

Jacob Kajrup tyckte först att konfirmationslägret på Stiftsgården Åkers­berg lät som ”rena mardrömmen” för en 15-årig kille, men när vi träffar honom efter ett par veckors lägervistelse låter det helt annorlunda.

– Jag har haft väldigt kul! Jag var negativ till en början eftersom det var så myck­et regler och så strukturerat, säger Jacob som kommer från Gerds Köpinge nära Kristianstad.

Lägret blev en positiv överraskning och det berodde mycket på den ovanliga blandningen av ungefär lika många ungdomar från vanliga skolor som från särskolor.

– Det blev en rolig blandning av kulturer och olika människor. Vi har gjort mycket tillsammans och haft kul hela tiden, berättar Jacob.

– Visst har det funnits konflikter och situationer där vi inte har fungerat tillsammans, men det har också varit bra, eftersom vi har tagit itu med problemen. Ibland behövs konflikter för att man ska förstå, resonerar Jacob.

Vad är det viktigaste du har lärt dig på lägret?

– Det är många saker, men framförallt har jag blivit mycket mer öppen för de som har problem och jag har sett hur bra ungdomar med funktionshinder kan utvecklas. På det här lägret har nog alla gått framåt och jag tror att alla känner att de har haft jättekul.

Vilken nytta tror du att du får av detta i framtiden i skolan och på fritiden?

– Jag får nog nytta av många saker jag lärt mig här, men kanske allra viktigast är att jag kommer att känna en större trygghet när jag är med kompisar. Jag har alltid förstått man vinner på att vara snäll, men att jag har nog inte alltid varit så snäll som jag själv har tyckt. Efter det här lägret kommer jag att behandla andra människor annorlunda.

– Och så ska jag fortsätta meditera, som jag har lärt mig här på lägret, det blir man lugnare av som person.

Andra bra saker med lägret?

– Jag har spelat mycket gitarr, minst en timme varje dag.

Du är med i musikalen?

– Ja, jag spelar gitarr och trummor.

Nära kompisarna

Sanna Rosén, också hon 15 år, från Bromölla har lite svårt att bestämma sig för vad som varit det bästa med lägret.

– Nästan allt har varit kul. Medita­tio­nerna, upplevelse­vandringar­na – när vi gick långt och letade efter Jesus.

– Att vara i lite mindre grupper har också varit bra, då har man kommit nära kompisarna.

– Innan var man lite blyg, men inte här, här kan man vara som man vill. När man bor tillsammans så lång tid kommer man varandra nära.

Hemlängtan?

– Nej jag längtar inte hem utan till personer, men de får komma hit istället.

Vad har du lärt dig?

– Hur man är mot folk, det har vi lärt oss jättemycket om här.

Hanna Kärrefors, 15 år, från Olarp, tycker att det roligaste har varit att titta på film. Det har blivit en del Disneyfilmer tillsammans med lägerkompisen Marika.

Hanna har också flitigt jobbat med att måla dekor till musikalen om Jona i fiskens mage. Allra roligast har kanske ändå discot varit.

Sara Karlsson, snart 17 år, från Bro­mölla, tycker att arbetet med musikalen varit det roligaste – i musikalen både sjunger hon och spelar på quiro, ett latin­amerikanskt instrument i trä.

– Jag har lärt mig jättemycket, om hur man är själv och i umgänget med andra unga och vuxna. I dramaverksamheten har jag lärt mig hur man kan uttrycka sig och att samarbeta med andra.

– Vi har haft väldigt roliga diskussioner – om kärlek, lycka. Vem jag är, vem du är. Om vänner och familj.

Vad kommer du att få mest nytta av?

– Hur man umgås med andra människor.

Vad tycker du om att lägret är gemensamt för ungdomar med och utan funktionshinder?

– Det är jättekul och jag har fått veta så mycket om hur man hanterar funktionshinder.

Lägret är ett samarbete med scouterna och följande helg väntade ett scoutläger med övernattning under vindskydd, men för Sara kändes det bara naturligt, eftersom hon själv varit scout sedan sjuårsåldern.

Den här dagen har regnet öst ned utan avbrott och utsikterna till sol och värme är inte så lovande inför helgen, fast Sara verkar inte speciellt orolig för helgens scoutäventyr.

– Bara det blir lite bättre väder, men även om det blir regn så blir det kul.

Pontus Helming, 16 år, från Malmö, spelar sjöman i musikalen som ska framföras i kapellet på konfirmationsdagen. Han trivs på konfirmationslägret och känner ingen hemlängtan. Han går i särskola i Berga i Limhamn. Hans svar är lika korta som tydliga.

Vad är det bästa på lägret?

– Dramat.

Vad önskar du dig i konfirmationspresent?

– Kläder.
 


Lena Petersson, Hanna Kärrefors, Sara Karlsson.