Här kan unga förverkliga drömmen om idrottsskola på heltid

Många unga med funktionsnedsättningar vill satsa på idrott och hälsa. Det är bakgrunden till att Valjevikens folkhögskola utanför Sölvesborg nu lanserar en heltidsutbildning med denna inriktning

– Det är en vidareutveckling av befintlig utbildning, säger Eric Sandström, biträdande rektor på Valjevikens folkhögskola.

De senaste åren har Valjeviken erbjudit möjlighet att läsa in allmänna ämnen på gymnasie- eller grundskolenivå på halvtid och fördjupa sig i idrott/hälsa den andra halvan.

Idrott på heltid

Men från och med hösten 2017 kan man alltså läsa idrott och hälsa på heltid. Man kan också välja att läsa den gamla varianten eller plocka delar från andra kurser

Utbildningen täcker bland annat in anatomi och fysiologi, träning och träningsplanering, kunskap om skador och hur man förebygger dessa, mental träning och stresshantering. På programmet finns även friluftsliv, att hantera nödsituationer, idrotten och samhället, kroppsidealet och doping, kost och matlagning, vardagskunskap, idrottsledarskap och fritídskunskap. Självklart ingår det mycket praktisk motion och idrott

Väntar stort intresse

Eric Sandström tror att intresset för nya utbildningen kan bli stort.
– Vi lanserar den i dagarna så vi vet egentligen inte men anledningen att vi ger denna möjlighet är att det är många som frågat efter denna typ av utbildning för personer med funktionsnedsättning.

Valjevikens folkhögskola har mycket goda förutsättningar för idrott, bland annat tack vare en fullskalig sporthall med anpassningar för personer med funktionsnedsättningar. Skolan har även gym och en stor simhall med flera bassänger.

Rullstolslandslag

Många organisationer med inriktning på parasport och träning söker sig till oss. Bland annat är vi hemmaarena för rullstolslandslaget, Team Sweden, i handboll och stod som värd för inofficiella EM i december, säger Eric Sandström.