Headset och glasögon gör ögonstyrning ännu smartare som hjälpmedel

Möjligheterna att kommunicera och styra omgivningen med ögonen (eyetracking) växer snabbt. Snart kommer nya, revolutionerande hjälpmedel. På Leva & Fungera kommer Tobii att ge smakprov på vad som är på gång även i form av VR virtual reality och AR augmented reality.

– Vi ger en inblick i vad tekniken innebär och vilka framtida möjligheter den ger, säger Ulrica Wikström, affärsutvecklare på Tobii som är ledande på området.

Ögonstyrda datorer

Tobii har länge erbjudit hjälpmedel för att styra datorer med ögonen.

Nu tar man nya steg genom att bygga in ögonstyrning i VR-headsets och framtiden även i AR-glasögon.

VR betyder virtual reality och AR står för augmented reality – två tekniken som kan göra ögonstyrningen mycket mer verklig och användarvänlig.

Kommunicera med VR-headset

– Man behöver bara sätta på sig ett headset för att kunna kommunicera med personer som befinner sig någon annanstans, berättar Ulrica Wikström som exempel på hur tekniken kan användas.

– Detsamma gäller AR-glasögon där man kan se omgivningen som genom ett par vanliga glasögon och samtidigt mixa det med ikoner och bilder som man kan interagera med via ögonen för kommunikation och omgivningskontroll.

Produkter släpps snart

Redan inom ”en snart framtid” kommer det att finnas både VR-headset och AR-glasögon med Tobiis ögonstyrning inbyggd.

På Leva & Fungera kommer Ulrica Wikström att hålla seminarium tekniken och då också visa filmer om hur det fungerar i praktiken.

Samtidigt blir ögonstyrning allt enklare i kombination med andra hjälpmedel.

Kombinera olika tekniker

– Redan idag kan en del av våra användare, som har begränsad motorisk rörlighet, kombinera ögonstyrningen med en knapp eller pedal. I framtiden kan sådana switchar bestå av ett enkelt armband eller en ring som känner av mycket små rörelser och kanske kombineras med ett par glasögon.

– Då kan du få ännu bättre kontroll, bli ännu snabbare och det kan kännas mer naturligt, säger Ulrica Wikström.

Fler artiklar om Leva & Fungera i mars 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *