”Hjultorget behövs för att vidga vyerna”

Ett par tusen besökare och 50-talet utställare gjorde Hjultorget 2024 till ännu lyckad och uppskattad hjälpmedelsmässa.

”Hjultorget behövs för att vidga vyerna”

Fyraårige Emil från Norrtälje besökte hjälpmedelsmässan Hjultorget tillsammans med sina föräldrar Marcus Blomberg och Ann Mattsson.

– Vi har bra hjälp från habiliteringen, men det här behövs för att vidga vyerna, konstaterade föräldrarna när de gick på upptäcktsfärd bland utställarna.

Emil föddes med kromosomavvikelse och hjärnskada, och är i stort behov av olika hjälpmedel och anpassningar. HejaOlika träffade dem i Made for movements monter, där gåhjälpmedlet NF Walker hade fångat familjens intresse. Fredrik Rosengren från Made for movement svarade på familjens alla frågor.

Marcus Blomberg, Emil och Fredrik Rosenberg
Marcus Blomberg fick svar och tips från Fredrik Rosenberg på Made for movement.

– Den verkar lättrullad och smidig, tyckte Marcus och Ann.

Det var första gången som familjen besökte Hjultorget, så det var många nyheter att titta närmare på.

– Vi har provat en hel del hjälpmedel, men det är en djungel att förstå vad Emil behöver nu och i framtiden.

Serena Eriksson, Made for movement
Serena Eriksson, Made for movement, med den nya rullstolen från Krabat.

Made for movement är trogen utställare på Hjultorget, men den här gången överraskade man dessutom med ett antal nya produkter från norska hjälpmedelsföretaget Krabat. På plats hade man arbetsstolar och en manuell rullstol, produkter som har en unik sadelsits, och som ska möjliggöra aktiviteter och bra positionering.

– Vi har fått väldigt positivt gensvar, sa Serena Eriksson från Made for movement.

Sporten som kan ge alla bättre hälsa

Världsmästaren i parabiljard Henrik Larsson och förbundskaptenen Tom Eksell rivstartade Hjultorget på onsdagen med att visa upp den fantastiska sporten biljard.

Henrik Larsson och Tom Eksell, Biljardförbundet
Henrik Larsson och Tom Eksell från Svenska Biljardförbundet deltog för första gången på Hjultorget. Nu hoppas de på ett lyft för biljard bland personer med funktionsnedsättning.

– Det här är en väldigt bra sport för många. Vem som helst kan lära sig tekniken och man blir aldrig för gammal, säger Henrik Larsson när HejaOlika får en pratstund med honom mellan alla uppvisningar och prova på-besökare.

Det finns massor av fördelar med att ägna sig åt biljard. Förutom att det är roligt och socialt så stärker det både den fysiska och mentala hälsan.

– Många tror att det inte är så mycket fysisk träning utan ganska passivt, men så behöver det inte vara, säger Henrik.

En stor fördel är att det oftast inte krävs några anpassningar.

– Vem som helst kan ta sig in i en biljardhall och börja spela. Och dessutom finns det en bra marknad för att tävla i biljard, säger Henrik Larsson.

En annan förhoppning är att rehabvården ska använda sig mer av biljard som rehabilitering för alla de som nyskadade, och behöver hjälp att komma igång med aktiviteter.

Biljardförbundet hoppas att fler ska lockas till sporten. Mer information om parabiljard finns på Biljardförbundets webbsida.

Mer om Hjultorget 2024

Mässan anordnades på Kistamässan i norra Stockholm, och höll öppet två dagar, den 15–16 maj 2024.

Detta är numera Sveriges enda stora hjälpmedelsmässa som främst vänder sig till användarna.

– En aktiv mässa, med massor av inspiration att hitta bra hjälpmedel och leva ett sunt liv, utlovade Stefan Vegeborn före mässans öppnande.

Det är Stefan som tillsammans med Jenny Lekander i föreningen RG Aktiv Rehabilitering som ser till att mässan blir verklighet.

Populär mötesplats sedan 80-talet

Hjultorget drog igång redan på 80-talet, och har varit en av de allra populäraste mötesplatserna i hjälpmedelsvärlden.

Flera andra hjälpmedelsmässor har försvunnit, exempelvis Leva & Fungera, så nu är Hjultorget viktigare än någonsin om man som användare vill få en chans att prova på, och välja och vraka bland hjälpmedel.

Nu är det två år sedan senaste Hjultorget ägde rum, och arrangörerna är mycket nöjda med att ha sytt ihop ett bra utbud av utställare, aktiviteter och föreläsningar inför 15–16 maj 2024. På mässgolvet finns ett 50-tal utställare på cirka 4000 kvm, vilket dock är något mindre än 2022 års mässa.

Viktiga samarbetspartners är bland annat Parasport Sverige, Spinalis och Aleris Rehab Station.

Besökarna kommer att känna igen de flesta av utställarna på mässgolvet. Hjälpmedelsjättar som Medemagruppen, Etac, Permobil och Invacare är trogna utställare, liksom bilanpassningsföretag.

– Bilanpassning är alltid en viktig del av Hjultorget, säger Stefan Vegeborn.

I år fanns även elbilar på plats hos anpassarna, men elektrifieringen sätter avtrycka på många fler områden. Utbudet av eldrivna påhängshjälpmedel har nästan exploderat de senate tio åren.

– Nu har nästan alla större företag utvecklat liknande produkter. Med en åldrande befolkning är det viktigt att man som rullstolsanvändare utnyttjar möjligheterna att få hjälp och spara axlarna. När jag går till Skansen med barnen är det perfekt med ett hjälpmedel som gör att jag kan åka upp för backarna självständigt, säger Stefan.

Trogna utställare är också en lång rad mindre leverantörer med en mångfald hjälpmedel, som exempelvis Mayday Aid. På plats finns även olika verksamheter som Valjevikens folkhögskola.

Bara för dig som har råd?

Nya avgifter har slagit hårt mot hjälpmedelsanvändare över hela landet de senaste åren. Det kritiseras skarpt av bland annat DHR, som lyfte detta växande problem på Hjultorget. På plats fanns Janna Olzon och Karolina Celinska, för att skapa opinion mot avgifterna.

– Vi ser stora förändringar. Allt fler får betala avgifter för elrullstol, men även för mindre hjälpmedel som duschbräda. Det kan drabba hårt beroende på vilken inkomst man har. När allt börjar kosta kan användare ibland tvingas välja bort hjälpmedel, säger Stefan Vegeborn som hoppas att politikerna ska uppmärksamma problemen.

Föreläsare med koll

Det fanns många intressanta föreläsningar under Hjultorget. Här några exempel:

  1. Vad behöver man veta om man ska resa kors och tvärs över världen med rullstol? Sebastian Forsén har koll, efter många års resande. Vilka städer i världen funkar bäst om man sitter i rullstol? Hur gör man när man ska flyga och sitta på planet kanske 8 timmar? Sebastian har själv en ryggmärgsskada. Han jobbar på RG Aktiv Rehabilitering och på Aleris Rehab Station som rehabinstruktör, men driver också företaget Welltrips.
  2. Madeleine Stenius från Rehab Station föreläser om hur rullstolsanvändare kan förebygga trycksår, men också hur de kan behandlas. En allt viktigare fråga när allt fler lever aktiva liv under många år med rullstol.
  3. Rim Halfya Alexandra bjuder på en framgångsberättelse, och delar med sig av sina egna erfarenheter om att komma tillbaka efter en allvarlig olycka. Som ung tjej har hon byggt upp ett bolag i bygg- och fastighetsbranschen, Combify, trots sin ryggmärgsskada. Hon är också en känd person sedan hon medverkat i TV-programmet Draknästet.

Fler bilder från Hjultorget 2024

Bild från Hjultorget 2024.
Turebergsskolan hade en egen monter för att berätta vad skolan kan erbjuda elever med funktionsnedsättning. På bilden skolassistent Therese Nyström och biträdande rektor Johanna Marklund.
Bild från Hjultorget 2024.
Primass medarbetare Elin Thelin mötte både nya och gamla kunder på Hjultorget. I bakgrunden pågår en demonstration av funktionerna i Primass-appen.
Bild från Hjultorget 2024.
Jens Nilsson besökte Hjultorget för att kolla in nya elrullstolar bland annat.
Bild från Hjultorget 2024.
Eric Sandström informerade om vad Valjevikens folkhögskola har att erbjuda elever med funktionsnedsättningar.
Bild från Hjultorget 2024.
Johanna Mårtensson och Olle ”Olsson” Lundgren informerade om projektet ”Elinnebandy är livet”.
Bild från Hjultorget 2024.
Peter Andersson från Tendo visade upp en ny robothandske som kan användas av personer som inte har något eget grepp alls.
Bild från Hjultorget 2024.
Mobilinas Rebecca Söderlund demonstrerade det frikostiga utrymmet i nya Ford Tourneo Custom Independence.
Bild från Hjultorget 2024.
Sixten Stavren testade en scooter från Minicrosser.
Stefan Vegeborn och Jenny Lekander
Stefan Vegeborn och Jenny Lekander gladde sig åt cirka 2000 besökare på 2024 års Hjultorget.
Anders André, Willut
Anders André, Willut.se, puffade för sommarens fjällvandring för rullstolsanvändare i Jämtland i juli 2024.

… och några ytterligare tips från Hjultorget 2024

Hur anpassar man en rullstol?

Stefan Vegeborn vill även lyfta fram den anpassade husbilen som visades upp på Hjultorget 2024 och som är framtagen av en privatperson.

– Det är en kille som köpte en husbil, och själv modifierat den för användning med rullstol. Det är ett jättebra exempel som visar möjligheten för en anpassad semester med eget boende.

HEA Medical

På Hjultorget visade HEA Medical AB upp tröskelramper av gummi, bälten och selar från Bodypoint och dynor av gel från Action.

– Vi kommer också att visa våra skyddshjälmar och huvudstöd från Danmar och rullstolsväskorna från Quokka. En nyhet som presenteras är dynamiskt armstöd från Bodypoint för användare med stroke, ALS, CP med flera diagnoser. Även klassiskt antihalkmaterialet från Dycem visas, säger Johan Fälemark på HEA Medical.

Johan Fälemark och My Andersson. Foto: Linnea Bengtsson
Johan Fälemark, HEA Medical, har besök av My Andersson, som använder Bodypoints elastiska band, på en tidigare hjälpmedelsmässa. Foto: Linnea Bengtsson.

Företaget har beskrivit många av sina produkter i reportage med användare, exempelvis dessa:

Medemagruppen

Medemagruppens nya rullstolar MC 1144 och MC 1124 har gjort succé på norska marknaden, och kan provköras på Hjultorget. Chassit i kombination med vårt nya sittsystem Spinalus-3 ger användaren lösningar som fungerar ända från barn upp till vuxen ålder.

MC 1144 lämpar sig även bra för att använda som förarsäte i bil, och kan även ses i Fordonsanpassarnas monter under mässan.

Medemagruppen visar också upp hur du kan köra elrullstol utan vare sig händer eller fötter, med hjälp av de smarta glasögonen munevo DRIVE.

Mini Crosser X kan testas i flera olika utföranden, för varierande behov och målgrupper. Den finns exempelvis för barn, men också i en tungviktarversion som klarar hela 250kg brukarvikt.

”Badrullstolen” Hippocampe är vagnen som tar sig fram på sand och tål vatten. Den kan du också prova på Hjultorget.

Valjevikens folkhögskola

En trogen utställare på Hjultorget är Valjeviken som har folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning. På folkhögskolan finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. För dig som har en funktionsnedsättning erbjuder skolan service och assistans där dina individuella behov kan tillgodoses och hela anläggningen är tillgänglig för dig med rörelsehinder. Skolan har ett stort modernt internat och är beläget i västra Blekinge alldeles intill havet.

OneGrip

En av utställarna på Hjultorget är Tendo, som introducerar en innovativ och livsförändrande robothandske, OneGrip. Den ger styrka och rörlighet i händerna för personer med ryggmärgsskada på ca C4-C7 nivå, eller med annan diagnos med liknande påverkan på greppfunktionen. Här kan du se en användare berätta om sin upplevelse av produkten:

Banolife

Utställaren Banolife presenterar produkten Scewo BRO, som är en elektrisk rullstol designad för både inomhus- och utomhusbruk. Rullstolen kan klättra upp och ner för trappor, om du vill prova finns både rullstolen och en trappa på plats i deras monter.

Etac

Etac visar upp nya Xact – en lätt aktivrullstol med 3A ryggstöd med integrerade justeringar för postural kontroll. Den har en stabil ram med svängbara benstöd, justering av sittställning, lätt vikt och effektiv framdrivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *