Hon driver på för att återupprätta personlig assistans

Pia Steensland är Kristdemokraternas nya talesperson i frågor om LSS. Nu kräver hon att regeringen omgående agerar för att riva upp domarna som försämrat rätten till personlig assistans.
– Situationen är akut, säger hon i en intervju med TT.

– Socialdemokraterna sa ju i de brinnande sista dagarna av valrörelsen att den är beredd att gå vidare. Vi vill trycka på för att få regeringen att agera.

I slutet av augusti sa Lena Hallengren, minister med ansvar för LSS, att socialdemokraterna vill ha blocköverskridande samtal om satsningar på LSS oavsett hur valet går.

Även moderaternas partiledare Ulf Kristersson utlovade snabba åtgärder för ”en lagstiftningsförändring som garanterar att de barn som inte kan andas, inte kan äta, garanteras LSS-stöd precis som det var tänkt från början”.

I en intervju med Mariefreds tidning har Pia Steensland, som hör hemma i Strängnäs, vidare sagt att LSS är en av de viktigaste frågorna för henne som ny representant för KD i riksdagens socialutskott.

”Rätt att leva, inte bara överleva”

– Jag kommer på första mötet i socialutskottet driva på för att återupprätta intentionen med LSS. De senaste årens nedmontering av insatserna i LSS har gjort att många barn och vuxna som har de allra största behoven av stöd har fått sin tillvaro raserad. Vi måste se till att de återfår rätten att leva, inte bara överleva, sa Pia Steensland till Mariefreds tidning.

På Intradagarna förra veckan medverkade Pia Steensland i en paneldebatt. Då efterlyste hon ett samhällsekonomiskt perspektiv på frågorna om LSS och assistans:

– När många förlorar personlig assistans får det stora negativa effekter på samhällsekonomin, till exempel genom att anhöriga inte kan arbeta. Vi måste titta på de samhällsekonomiska effekterna av LSS-utredningens förslag, det är först då man kan prata. Från vår sida tycker vi att assistansersättningen är billig, sa Pia Steensland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *