Ilska över orättvisor bakom Hjälpmedelsriksdagen

Brist på hjälpmedel ställer till stora problem i skolan, på arbetet och på fritiden. Det slogs fast i regeringens stora hjälpmedelsutredning 2017. Och sedan dess har det blivit ännu värre. Höga avgifter har införts, och funktionsrättsrörelsen kokar av ilska. Kan Hjälpmedelsriksdagen tisdagen 13 april 2021 vända utvecklingen?

Bakom Hjälpmedelsriksdagen – en digital konferens som är kostnadsfri och öppen för alla – står Leva & Fungera, Nordens största hjälpmedelsmässa arrangerad av Svenska Mässan. I programrådet ingår även Sveriges Arbetsterapeuter, Socialstyrelsen, Fysioterapeuterna, Myndigheten för delaktighet samt Funktionsrätt Västra Götaland.

HejaOlika har intervjuat Maria Nilsson, senior advisor på Leva & Fungera, om bakgrunden. Vi bad henne svara på nio frågor om den nya konferensen.

1. Varför anordnar ni Hjälpmedelsriksdagen?

– Det finns behov att prata om den ojämlika hjälpmedelsförsörjningen, både på individnivå och samhällsekonomiskt. Frågan behöver synliggöras på nationell nivå. Vi tror att det är viktigt att samla de som behöver mötas; politiken, myndigheter, branschen och intresseorganisationer.

– Så länge jag arbetat med mässan Leva & Fungera har en drivkraft varit ilskan inför orättvisor, och hur beroende en brukare är av var man bor, och att man som brukare är så utlämnad till myndigheter. Det har i alla år varit viktigt för Svenska Mässan att arrangera Leva & Fungera, eftersom mässan har gjort så stor skillnad för individen.

– För ett drygt år sedan, när planeringen startade, var tanken att mässan och Hjälpmedelsriksdagen skulle äga rum samtidigt. Men nu blir det ingen fysisk mässa, och Hjälpmedelsriksdagen blir digital. Vi är väldigt glada för att vi får möjlighet att etablera den för framtiden.

2. Vad är målet med Hjälpmedelsriksdagen?

– Det absolut viktigaste är att hjälpmedelsfrågorna flyttas fram på den politiska dagordningen och i det allmänna medvetandet. Glöm aldrig att vem som helst av oss, när som helst, kan komma att behöva ett hjälpmedel. Hjälpmedel är en förutsättning för delaktighet i samhället.

– Vi vill också etablera ett nationellt möte på Leva & Fungera för att kunna driva just hjälpmedelsfrågorna vidare.

– Det är mer än hög tid att frågorna kommer upp på bordet. Det man pratar mest om nu är avslag och försämringar. Vi ser Hjälpmedelsriksdagen som en viktig del av Leva & Fungera i framtiden.

3. Hur kan Hjälpmedelsriksdagen underlätta tillgången till hjälpmedel?

– Vi hoppas visa på vinsterna, både för den enskilde och för samhället, av en effektiv och jämlik hjälpmedelsförsörjning. Vi vill inte komma med pekpinnar utan visa på goda exempel och fakta.

– En förhoppning är att de som fattar alla olika beslut på olika nivåer ska få med sig ökad kunskap om hjälpmedel och den reella skillnad i livet hjälpmedel gör. Jag kan inte nog betona vikten av att alla får förutsättningar att delta och bidra i samhället!

4. Vilka vänder ni er till med Hjälpmedelsriksdagen?

– I första hand beslutsfattande tjänstemän, politiker, professionen och företrädare för funktionsrörelsen. Men självklart alla intresserade av frågan, framför allt när mötet nu är helt digitalt och kostnadsfritt.

Maria Nilsson. Foto: Linnea Bengtsson
Den tekniska utvecklingen är fantastisk, tycker Maria Nilsson. Det som behöver förbättras är jämlikheten och tillgången till hjälpmedlen. Foto: Linnea Bengtsson.

5. Kan privatpersoner delta i debatten under riksdagen?

– Ja, till viss del. En del av talarna är inspelade medan andra sänds direkt. Vissa programpunkter avslutas med ett livesamtal och vi har en politikerpanel som går live. Den digitala plattformen gör det möjligt att ställa frågor och i mån av tid och relevans kan de tas upp. En programpunkt är ett diskussionsforum där man som deltagare träffar andra deltagare för att prata om frågor som dykt upp. Det skapas rum allteftersom hur många man är, fem personer per diskussionsrum, och där kan man prata fritt.

6. Om du måste välja tre höjdpunkter, vilka blir det?

– En personlig höjdpunkt för mig och Monika Ölund, som arbetat med programmet, är att vi fått arbeta tillsammans med ett programråd som verkligen är entusiastiska, oerhört kunniga och en ren fröjd att samarbeta med. Ida Kåhlin, Sveriges Arbetsterapeuter, Karin Flyckt, Socialstyrelsen, Caroline Agrell, Fysioterapeuterna, Emelie Lindahl, Myndigheten för delaktighet, och Elaine Johansson, Funktionsrätt Västra Götaland.

– Det är roligt att socialminister Lena Hallengren inviger, det vittnar om frågans aktualitet. Vi är mycket stolta och nöjda med hela programmet, men så klart ser vi fram emot politikerpanelen.

– Avslutningen på dagen ser jag fram emot, ett härligt gäng som framtidsspanar. För vi måste ju se framåt och ge möjligheten till alla att ta del och bidra i samhället. Det är en mänsklig rättighet!

7. Hur tycker du själv att utvecklingen är inom hjälpmedel?

– Utvecklingen inom hjälpmedel är ju fantastisk. Teknisk sett. Med innovationer, artificiell intelligens och digitaliseringen kan man ju inte vara annat än imponerad. Det hade vi så klart önskat att vi tillsammans med Leva & Fungeras utställare hade kunnat visa nya hjälpmedel för alla härliga besökare nu i april.

– Det som vi vill förändra är tillgången och förskrivningen av de hjälpmedel som finns, så att man får de hjälpmedel man behöver. Det finns en massa förbättringspotential!

8. När planerar ni att genomföra nästa Leva & Fungera?

– Normalt sett skulle nästa mässa vara planerad till 2023. Nu har vi lärt oss att planer inte är skrivna i sten. Svenska Mässan har ett 30-tal egna mässor, ingen har arrangerats fysiskt sedan mars 2020. Vi har skjutit upp, ibland flera gånger, ställt in och ställt om alla mässor i ett år och får till fortsätta med det under 2021.

– Det innebär att det är osäkert när vi får öppna upp för mässor, och att det kommer att bli väldigt tjockt i almanackan för att få plats med alla. Därför har vi inget datum spikat ännu för Leva & Fungera.

9. Du har jobbat med Leva & Fungera länge. Hur ser dina egna framtidsplaner ut?

– Ja, i svindlande 18 år. Jag började på Svenska Mässan 2001, då var det meningen att jag skulle vara kvar tre månader. Så här 20 år senare är jag väldigt glad att jag fick möjligheten att fortsätta. Och dessutom få arbeta med den absolut viktigaste och roligaste mässan! Men nu tar det slut. Efter genomförandet av Hjälpmedelsriksdagen går jag i pension. Hur helt galet det känns, lite skräckblandad förtjusning faktiskt. Jag hoppas ha ett ben kvar i funkisvärlden, men med helt andra uppgifter!

10. Var finns mer information och anmälan?

Se programmet här på Leva & Fungeras webbplats
Här kan du anmäla dig till Hjälpmedelsriksdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *