”Jag kan göra saker som jag aldrig tidigare gjort”

– Nu får vänsterhanden en chans, säger Lage Persson, en av användarna av robothandsken.
Han har en vänstersidig cp-skada och dålig styrka i vänster arm och ben. Vi träffar honom när han hämtar ut sin handske på Bioservos kontor i Kista i norra Stockholm.

Det har bara gått två månader sedan Lage första gången såg handsken. Det var på mässan Leva & Fungera i Göteborg i april.

– Det var så fräckt att testa. Jag  kunde använda handen på ett sätt som jag aldrig tidigare hade gjort, som att ta upp en penna och hålla fast den!

Lage är drömkunden för en innovation som servohandsken, eftersom han själv jobbar med hjälpmedelsfrågor.

Arbetsplatsen finns på DART i Göteborg där Lage står för den tekniska supporten.
– Jag bär runt på datordelar, kablar och verktyg och har svårt att bära annat än med högerhanden. Jag kan hålla en kasse i vänster hand tills den glider ur mitt grepp och jag tappar den. Har jag handsken på mig kan jag hålla kvar med hjälp av handskens kraft, säger Lage, fylld av entusiasm, den här första dagen med nya handsken.

– Det ska bli roligt att hitta användningsområden. Jag har anpassat mig till att aldrig använda vänstern, och har egentligen aldrig saknat den, så nu måste jag lära om och verkligen tänka på att använda vänsterhanden så mycket som möjligt.

Handsken löser inte allt. Den ger Lage ett nytt grepp, men förbättrar inte hans dåliga finmotorik.

Samtidigt är det en mycket speciell känsla att plötsligt, för första gången i livet, ha en fungerande vänsterhand.

– Det är ett sensationellt bra hjälpmedel. Det ger mig något som jag aldrig haft. Det måste vara ruskigt skönt för de som har haft en fungerande hand och får tillbaka sin styrka. Det är roligt när man träffar på nya produkter som är så klockrena!
– Det blir spännande att se hur handsken vidareutvecklas och hur den ser ut om några år.

Handsken kommer väl till pass både på fritiden och på jobbet på DART. Det är Västra Götalandsregionen som driver DART som ett center som hjälper barn, unga och vuxna som har svårigheter med kommunikation. DART provar ut hjälpmedel, sprider information och utvecklar nya metoder.

Genom sitt arbete har Lage många gånger kommit i kontakt med uppfinnare i olika utvecklingsprojekt. Han har goda erfarenheter av många andra avancerade hjälpmedel, som ögonstyrningsdatorer.

De är bra och användningen växer jättemycket. Både Tobiis och Abilias Intelligaze är bra apparater, säger Lage.

 /><br />
<em>Ibland går utvecklingen snabbt. Det var bara två månader sedan Lage Persson första gången provade handsken på mässan Leva & Fungera.</em></p>
<p><strong>Att få ett hjälpmedel i 50 000-kronorsklassen förskrivet är ingen självklarhet. </strong>Servohandsken ingår ännu inte i hjälpmedelscentralernas normala utbud. Om man har ett jobb är det ofta enklare.</p>
<p>Lage fick sin förskriven av Försäkrings­kassan, som arbetshjälpmedel.</p>
<p>– Det var inte så svårt. De ville ha information om produkten och mitt jobb. De ska också följa upp mig eftersom jag är en av de första som får handsken genom Försäkringskassan.</p>
<p>När vi träffar Lage är han på väg att fira semester i Dalarna.<br />
– Det ska bli skoj att prova handsken och omgivningen kommer nog att tycka att det är häftigt att jag kan göra saker jag aldrig gjort tidigare.</p>
<p><strong>Finns det inga problem då?</strong><br />
– Den stora nackdelen är att man måste lära en gammal hund att sitta, det är ingen självklarhet!</p>
<p> </p>
</div><!-- .entry-content -->
<footer class=

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *