Jippi! Äntligen är första boken om Funkisfamiljen klar!

Ända sedan mina barn var små har jag saknat en barnbok som de kan känna igen sig i. Därför var jag helt enkelt tvungen att anta utmaningen – att försöka skriva boken själv.

Det började nog innan våra två yngsta barn gick på syskongrupper för små syskon på habiliteringen. Kanske redan när den ena, som var tidig i talet,  konstaterade att hennes syster inte kunde gå, och den andra, som var tidig motoriskt, ville hjälpa till att lyfta sin syster till hennes rullstol.

Jag läste Christina Renlunds ”Litet syskon”, och förstod hur viktigt det var att det var att prata. Men jag behövde verktyg. Något att hålla i och prata kring. Jag letade febrilt efter barnböcker om familjer som vår. Jag hittade ingen. Sakta med säkert växte tanken fram. Jag skulle försöka skriva en själv.

Bild

Jag visste vilka frågor och tankar som skulle vara med, och vilka situationer jag ville beskriva. Det fanns hur mycket som helst att välja mellan. Jag skulle börja med sätta ord på de reaktioner vår äldsta dotters funktionsnedsättning väcker hos omgivningen, som hennes syskon förvånat iakttagit. Jag blundade och spolade tillbaka. Där fanns syskonens röster och känslor, deras oro, ilska och skam, men också deras stolthet, kärlek och glädje.

Verkligheten var för det mesta spännande nog. Men för att få ihop det behövde jag ändå släppa in fantasin en aning. Det kändes svårt till en början. Jag borde kanske tagit reda på lite mer innan jag skickade mitt första utkast till förlaget. Men de nappade ändå. De läste och kom med återkoppling, outröttligt, peppande, gång på gång. De kom med kloka tankar om titeln, och tips om hur jag kunde förenkla språket. De lärde mig hur man bygger upp dramaturgin. De anlitade en fantastisk illustratör, som kunde förmedla känslor i sina bilder.

För om en barnbok ska nå ut brett, behöver förmodligen allt detta finnas. Det räcker nog inte med en bok där ett barn använder rullstol, andningsapparat på natten, slang och spruta för att äta, har assistenter, ligger på sjukhus ofta, och där livet kan vara mycket ovisst – men också helt fantastiskt däremellan. För tänk om böckerna om Funkisfamiljen kan bidra till kunskap och inspiration så att fler barn runt om i landet lär sig värna om mångfald och olikheter?

Men framför allt. Tänk om böckerna om Funkisfamiljen ger fler barn i funkisfamiljer möjlighet att känna igen sig? När några barn med egen funktionsnedsättning och syskon från projektet Opratat berättade vad de tyckte om mitt manus fick jag den känslan. Och när några av deras föräldrar spontant hörde av sig och sa att de också läst – och att de haft fina samtal med sina barn efteråt – fick jag svårt att hålla tillbaka känslorna.

Dags att börja skriva på del två.

Anna Pella

Detta handlar ”Operation slutstirrat” om

OPERATION SLUTSTIRRAT är första delen i barnboksserien om Funkisfamiljen och är skriven för barn 6-9 år, men kan läsas även i yngre åldrar tillsammans med en vuxen. Syskonen i Funkisfamiljen heter Vide, 8, Tintin, 5 och Mio, 10 år. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata.

OPERATION SLUTSTIRRAT handlar om bemötande och hur Vide ska göra med alla som stirrar på Mio. Samtidigt som det är pinsamt blir Vide väldigt arg varje gång det händer. Vide försöker komma på ett sätt att handskas med de situationer som uppstår. Med hjälp av nya klasskompisen Sammi hittar Vide till slut en lösning.

Utgivningsdag: 20 augusti
Författare: Anna Pella
Illustratör: Anna Forsmark
Libris förlag 2018
ISBN: 978-91-7387-767-1

Föräldrakraft lottar ut 5 exemplar av ”Operation slutstirrat”

Skriv en rad till reaktionen på info@faktapress.se om vad du tycker att nästa bok i serien om Funkisfamiljen ska handla om. Glöm inte att skriva din adress.

Svara senast 30 september 2018. Vinnarna meddelas senast under oktober 2018.

Tips!

Bokrelease på Hägernäs idrottsplats i Täby lördagen den 25 augusti 10-15 i samband med Glädjeruset – loppet för alla. Läs mer på www.funkisfamiljen.se

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *