Kommun omhändertog nyfött barn på grund av mammans epilepsi

Ett nyfött barn i Värnamo har tagits ifrån sina föräldrar. Motiveringen
var att mamman lider av epilepsi. En rättskandal, anser
sjukvårdspersonal. Nu ska Svenska Epilepsiförbundet hjälpa föräldrarna
att få rätt mot myndigheterna.

Det var Ekot på Sveriges Radio som under onsdagen avslöjade fallet med den nyfödda bebisen som fråntogs sina föräldrar redan på BB i Värnamo. Händelsen inträffade i december.

Föräldrarna kommer från Vietnam. Mamman har svår epilepsi och pappan anses, av myndigheterna, inte kunna ta tillräckligt ansvar för barnet.

Enligt Ekot är barnmorskan Sonya Ekerstam mycket kritisk till beslutet att omhänderta barnet enligt LVU.
– Beslutet att omhänderta barnet togs när mamman fortfarande var på BB. Hon hade alltså inte misskött barnet, hon har inte haft en chans att visa vad hon har gått för. De fick aldrig någon chans och det är hjärtskärande att se och möta den här familjen, när de har blivit av med sitt barn, säger barnmorskan Sonya Ekerstam i Ekots reportage.

{loadposition incontent}Enligt radioreportaget har familjen en välordnat liv. Myndigheterna uppges anse att föräldrarna inte har varit allmän tafatta och inte kunnat ta till sig råd kring barnet. Föräldrarna säger att de gärna tar emot hjälp från samhället.

Sven Pålhagen, som är överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och styrelseledamot i Svenska Epilepsiförbundet, kritiserar myndigheternas utredning.

– Jag tycker att man från medicinsk synpunkt inte har belyst det riktigt, säger Pålhagen till Ekot.

Värnamo kommuns beslut om omhändertagande har godkänts av länsrätten i Jönköping, men Svenska Epilepsiförbundet ska hjälpa föräldrarna att överklaga till kammarrätten. Kommunen kommer också att anmälas till Handikappombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen.

Här finns Ekots reportage http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1948974

Här finns Epilepsiförbundets hemsida
www.epilepsi.se