Lekande lätt att röra sig med nya hjälpmedel

I april är det åter dags för Sveriges största hjälpmedelsmässa Leva & Fungera. Massvis med föreläsningar, möten och aktiviteter väntar – och inte minst nya spännande produkter.

I den här artikeln tipsar Föräldrakraft om några nya rull- och gåstolar som ska motivera barn till lek och rörelse.

 

Sadelrullstol för aktiva barn

 

Fysionord visar upp den nya barnrullstolen Krabat Sheriff, en sadelrullstol, som nu går att använda utomhus. Rullstolen har tidigare funnits endast för inomhusbruk, men på Leva & Fungera kan man känna och klämma på den nya stolen som kan användas var som helst.

– Vi vänder oss främst till barn med cp-skador. Med sadelrullstolen får man god hjälp att sitta rak i ryggen, får en bra sittställning och det är lätt att köra själv. Många barn med cp-skada som rider, sitter bättre på hästen än i en vanlig stol. Det är samma sak med sadelrullstolen, säger Lotte Wemmenborn, legitimerad sjukgymnast på Fysionord.

Den nya rullstolen finns i två storlekar och passar barn i åldrarna 3-13 år.

– Krabats hjälpmedel är i sanning en historia om Föräldrakraft. Bakom dem ligger två norrmän varav en av dem, Tom Arne Solhaug, är ingenjör och pappa till Kasper som har en cp-skada. Han ville som alla föräldrar ha snygga och väl fungerande hjälpmedel och han gjorde något åt det, säger Lotte Wemmenborn.

Mer info: www.fysionord.se

 

Hoppa fram med Movego

 

Jump & Joy visar upp den nya gåstolen Movego, ett förflyttningshjälpmedel för barn med tilläggsfunktionen att man kan hoppa. Företaget står sen tidigare bakom lekplattformen Hoppolek och sjukgymnasten och uppfinnaren Ylva Dalén hoppas att det nya hjälpmedlet ska inspirera barn till fysiska aktiviteter.

– Vi har testat Movego på händelseriket Korallen i Stockholm. De sista finjusteringarna görs nu och till Leva & Fungera visar vi upp en helt färdig produkt. Feedbacken jag fått från föräldrar är att barnen har väldigt roligt, samtidigt som de ju tränar, säger Ylva Dalén.

Speciellt med Movego, förutom hoppfunktionen, är att allt stöd är bakom barnet, så att barnet kan stå upprätt och samtidigt gå fram till saker och själv få uppleva.

Mer info: www.hoppolek.se

 

Spela tv-spel med gåstolen

 

Den nya gåstolen Buddy Roamer visas upp av Mayday aid. Gåstolen har stöd för bålen och för sittande, men i övrigt är den fri från andra stöd.

– Den har varken armstöd eller benstöd och lämpar sig bra för barn med till exempel cp-skador, säger Camilla Milger på Mayday aid.

På Leva & Fungera vill företaget inspirera barn och vuxna till att röra sig och kommer låta mässbesökarna prova på att spela tv-spel i deras gåstolar.

– Det är svårt att motivera unga till att röra på sig ordentligt. Jag fick inspirationen från en familj i Örebro, där sonen spelar med spel som Xbox och Kinect sport. Det är ju fantastiskt, han står hemma i vardagsrummet i sin gåstol och sportar, och tävlar mot andra. Så vi bjuder på en liten spelhörna på mässan! säger Camilla Milger.

Mer info: www.maydayaid.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *