Lekplats för alla är inte alls dyrare, bara bättre

Alla barn måste få leka och röra på sig. Och självklart ska alla lekplatser vara tillgängliga. Men så är ofta inte fallet. Nu hoppas företaget Cado ändra på detta. På Leva & Fungera visar man upp en lekställning som funkar även för de som har rörelsehinder.

– Vi hoppas att vi ska nå ut till personer som kan påverka och de som jobbar med inköp. Det är första gången vi är med på Leva & Fungera så det här innebär att vi breddar oss, säger Kjell Parmborn som är vd för Cado.

Många tror felaktigt att det kostar extra mycket pengar att göra lekplatser och andra miljöer tillgängliga för alla.

– Nej, det behöver inte påverka kostnaden över huvud taget, säger Kjell Parmborn som menar att det varken är krångligare eller dyrare att göra lekplatser tillgängliga från början.

Cado har redan levererat en lång rad tillgängliga lekplatser, bland annat i Linköping och Uppsala. Just nu jobbar man med att leverera till Lysekil.

Krav på tillgänglighet alltför luddigt

Men Kjell Parmborn konstaterar att diskrimineringslagens krav på tillgänglighet fortfarande är så luddig att många inte riktigt tar det på allvar.

– Men intresset ökar mer och mer. Och ibland, när vi får vara med i planeringen från start, så talar vi om att tillgänglighet är något man måste tänka på, och då brukar beställarna lyssna.

Den lekställning som Cado bygger upp på Leva & Fungera kommer att visa exempel på hur en lekplats kan bli tillgänglig. Det handlar om att ha öppningar som är tillräckligt stora för att komma in med rull. Att ha ett underlag som det går att köra rullstol på, med gummibeläggning istället för sand. Och enklare uppgångar för de som har svårt att klättra.

Kjell Parmborn ser fram emot mässan och att träffa besökarna.

– Vi är fortfarande ute och lär oss hur det fungerar, av människor som håller på med tillgänglighet, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *