Nyheter

Livet med Agnes porträtteras av SVT


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
"Vi vill visa nyanserna som livet med vår dotter gett oss”

Anna Pella och Anja Kontor. Foto: SVT.

Anna Pella och Anja Kontor. Foto: SVT.

 

Boken ”När du ler stannar tiden” om dottern Agnes fick programledaren Anja Kontor från ”När livet vänder” att höra av sig och på onsdag den 4 april sänder SVT ett halvtimmesprogram om Anna Pella och hennes familj. 

Våren 2017 kom Anna Pellas självbiografiska bok ”När du ler stannar tiden” om livet med dottern Agnes som föddes med en svår hjärnskada. Responsen lät inte vänta på sig.

– Jag har fått många fina brev och mejl från människor jag aldrig träffat som läst boken och tackat för att jag delat med mig så öppet av mina innersta tankar och känslor. De säger att boken har stärkt dem och det har fått mig att inse att det är många fler än jag som känt på liknande sätt.

När SVT hörde av sig och frågade om de fick berätta familjens historia blev hon och Agnes pappa först lite oroliga för att det skulle bli en ”snyfthistoria”.

– Vi vill ju visa nyanserna som livet med Agnes gett oss. Både det outhärdligt jobbiga vi varit med om och den styrka och glädje vi hittat tack vare Agnes. Jag framförde detta och upplevde att SVT tog oss på allvar. Sen kändes det bara roligt och enkelt att tacka ja.

I programmet berättar Anna om den första tiden med Agnes och om hur beskedet om att Agnes också var blind på ett sätt blev svårast att hantera. Hon berättar också om hur det är att leva med vetskapen om att nästa lunginflammation kan innebära döden, men också hur hon tvingats omvärdera vad som är viktigt och hitta sig själv igen. Filmteamet har också följt med familjen ut på en segeltur.

Om jag hade fått mer kunskap när Agnes var liten tror jag att jag snabbare hade hittat upp till ”ytan” igen

Boken ”När du ler stannar tiden”, som nyligen även kom ut i pocket och som ljudbok, har också lett till att pedagogen och funkismamman Lotta Frecon kom med idén om att starta en workshopverksamhet för anhöriga och professionella inom bland annat förlossningsvård, barnsjukvård och habilitering.

– Så här i efterhand har jag förstått att boken beskriver tre olika faser som många funkisföräldrar går igenom, den första krisen, därefter någon slags acceptans av situationen, och slutligen en anpassning som gjort att livet kan fungera trots allt. Om jag hade fått mer kunskap om dessa faser när Agnes var liten tror jag att jag snabbare hade hittat upp till ”ytan” igen. Vi hoppas att våra workshops ska öka förståelsen och inspirera både professionella och anhöriga att få syn på detta.

Foto.
Anna Pella och Anja Kontor. Foto: Privat.

Vid sidan av arbetet som frilansjournalist och reporter på HejaOlika/Föräldrakraft vill Anna fortsätta skriva böcker. Denna gång för barn.

– Jag har saknat illustrerade barnböcker som Agnes systrar kan känna igen sig i, som handlar om hur det kan vara att växa upp i en familj där ett syskon har en svår funktionsnedsättning. Som syskon har de redan som små behövt fundera över orättvisor, bemötande och döden. Jag vill visa att syskons tankar och känslor är viktiga och riktiga.

Förhoppningen är att den första boken i en serie barnböcker kommer redan till bokmässan

Inspirerad av verkliga händelser och tankar från Agnes systrar har Anna därför påbörjat manus till en serie barnböcker som Libris förlag kommer att ge ut.

– Förlaget har precis hittat en duktig illustratör och förhoppningen är att den första boken kommer redan till bokmässan i höst. Den handlar om bemötande och bygger till stor del på verkliga händelser som vi varit med om. Håll utkik efter ”Funkisfamiljen”!

MISSA INTE

”När livet vänder”

SVT2 onsdagen den 4 april kl 20

https://www.svtplay.se/nar-livet-vander

 

Fler artiklar om detta ämne

Föräldrastöd
Operation vän i nöd – den fjärde boken i Anna Pellas serie om Funkisfamiljen – kommer i september. Den handlar om pressen på hela familjen när samhällets stöd brister.
När vargtimmen kommer
Anna Pella skriver om vad som kan hända med en funkisfamilj om samhällets stöd brister
Ny barnbok
Boken Operation Dödsviktigt har skrivits av Anna Pella och illustrerats av Anna Forsmark. Den utkommer i januari 2020.
Nya barnboken blåser bort dimridåer kring döden
Anna Pellas bok belyser en känslig och viktig fråga som det är svårt att prata med barn om. Det svåra är invävt i en fin berättelse om en vanlig familj
Barnböcker
Boken Operation Dödsviktigt har skrivits av Anna Pella och illustrerats av Anna Forsmark. Den utkommer i januari 2020.
När kan vi börja prata om döden?
Anna Pella har skrivit en ny bok om Funkisfamiljen, och denna gång om hur viktigt det är att prata om döden med sina barn
Recension: Två barnböcker med syskonperspektiv på frågor i en funkisfamilj
Böckerna stimulerar till frågor, reflektion och diskussion om våra värderingar och känslor, och hur det kan kännas att vara någon som är speciell
Artikelns författare Anna Pella tillsammans med dottern Agnes.
Å nej, inte nu igen!
Anna Pella skriver om bakgrunden till nya boken "Operation rädda sommarlovet"
Krönika
Artikelförfattaren Anna Pella är journalist och författare som i dagarna kommer ut med första boken i barnboksserien Funkisfamiljen. Foto: Eva Lindblad.
Jippi! Äntligen är första boken om Funkisfamiljen klar!
”Jag letade febrilt efter barnböcker om familjer som vår. Jag hittade ingen. Sakta med säkert växte tanken fram. Jag skulle försöka skriva en själv.”
Intervju
Artikelförfattaren Anna Pella är journalist och författare som i dagarna kommer ut med första boken i barnboksserien Funkisfamiljen. Foto: Eva Lindblad.
Hallå där, Anna Pella!
Varför har du skrivit en bok om att vara förälder? (Se även länken till inslaget på TV4 Nyhetsmorgon)

 

ANNONSER
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
 • Annons från Myndigheten för tillgängliga medier
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
ANNONSER
 • Annons för Fremia
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för Primass
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Tidvis
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för JAG
 • Etac R82 Caribou tippbräda
 • Annons för HD Motion
 • Annons för STIL
 • Annons för Särnmark

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *