Livet med Agnes porträtteras av SVT

Boken ”När du ler stannar tiden” om dottern Agnes fick programledaren Anja Kontor från ”När livet vänder” att höra av sig och på onsdag den 4 april sänder SVT ett halvtimmesprogram om Anna Pella och hennes familj. 

Våren 2017 kom Anna Pellas självbiografiska bok ”När du ler stannar tiden” om livet med dottern Agnes som föddes med en svår hjärnskada. Responsen lät inte vänta på sig.

– Jag har fått många fina brev och mejl från människor jag aldrig träffat som läst boken och tackat för att jag delat med mig så öppet av mina innersta tankar och känslor. De säger att boken har stärkt dem och det har fått mig att inse att det är många fler än jag som känt på liknande sätt.

När SVT hörde av sig och frågade om de fick berätta familjens historia blev hon och Agnes pappa först lite oroliga för att det skulle bli en ”snyfthistoria”.

– Vi vill ju visa nyanserna som livet med Agnes gett oss. Både det outhärdligt jobbiga vi varit med om och den styrka och glädje vi hittat tack vare Agnes. Jag framförde detta och upplevde att SVT tog oss på allvar. Sen kändes det bara roligt och enkelt att tacka ja.

I programmet berättar Anna om den första tiden med Agnes och om hur beskedet om att Agnes också var blind på ett sätt blev svårast att hantera. Hon berättar också om hur det är att leva med vetskapen om att nästa lunginflammation kan innebära döden, men också hur hon tvingats omvärdera vad som är viktigt och hitta sig själv igen. Filmteamet har också följt med familjen ut på en segeltur.

Om jag hade fått mer kunskap när Agnes var liten tror jag att jag snabbare hade hittat upp till ”ytan” igen

Boken ”När du ler stannar tiden”, som nyligen även kom ut i pocket och som ljudbok, har också lett till att pedagogen och funkismamman Lotta Frecon kom med idén om att starta en workshopverksamhet för anhöriga och professionella inom bland annat förlossningsvård, barnsjukvård och habilitering.

– Så här i efterhand har jag förstått att boken beskriver tre olika faser som många funkisföräldrar går igenom, den första krisen, därefter någon slags acceptans av situationen, och slutligen en anpassning som gjort att livet kan fungera trots allt. Om jag hade fått mer kunskap om dessa faser när Agnes var liten tror jag att jag snabbare hade hittat upp till ”ytan” igen. Vi hoppas att våra workshops ska öka förståelsen och inspirera både professionella och anhöriga att få syn på detta.

Foto.
Anna Pella och Anja Kontor. Foto: Privat.

Vid sidan av arbetet som frilansjournalist och reporter på HejaOlika/Föräldrakraft vill Anna fortsätta skriva böcker. Denna gång för barn.

– Jag har saknat illustrerade barnböcker som Agnes systrar kan känna igen sig i, som handlar om hur det kan vara att växa upp i en familj där ett syskon har en svår funktionsnedsättning. Som syskon har de redan som små behövt fundera över orättvisor, bemötande och döden. Jag vill visa att syskons tankar och känslor är viktiga och riktiga.

Förhoppningen är att den första boken i en serie barnböcker kommer redan till bokmässan

Inspirerad av verkliga händelser och tankar från Agnes systrar har Anna därför påbörjat manus till en serie barnböcker som Libris förlag kommer att ge ut.

– Förlaget har precis hittat en duktig illustratör och förhoppningen är att den första boken kommer redan till bokmässan i höst. Den handlar om bemötande och bygger till stor del på verkliga händelser som vi varit med om. Håll utkik efter ”Funkisfamiljen”!

MISSA INTE

”När livet vänder”

SVT2 onsdagen den 4 april kl 20

https://www.svtplay.se/nar-livet-vander

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.