”Min dröm är att bli hundvårdare”

Vi gläntar på dörren in till en av Frösundas dagliga verksamheter i Täby och låter djurvännen Elenor Olsson bjuda på en rundvandring. Med stort engagemang berättar hon om sin arbetsplats som hon stortrivs med.

Ture, Malte, Sixten, Greta. Det är bara några av alla de hundar som tillbringar dagarna på Activera Hundcenter i Gribbylund medan deras mattar och hussar jobbar.

När Niklas Theodoru, en av handledarna på hundcentret, hälsar välkommen skuttar i samma veva chihuahuan Wilja över konstgräsmattan och får glädjefnatt över att hitta en lekkompis i dvärgpudeln Kasper.

Elenor Olsson, 27 år, sitter en bit bort och övervakar de fyrfota vildbasarna. Hon har jobbat här i tre år nu.

– Tidigare var jag på en annan dagliga verksamhet men där tyckte jag att det var för lätta arbetsuppgifter. Här trivs jag jättebra, jag älskar hundar och det var från början min farfar som inspirerade mig att ta hand om hans taxar.

Hon visar upp en pärm där de olika arbetsuppgifterna finns angivna för varje hund.

– Hundägarna kan här läsa om vad som har hänt under en månad. Det kan vara borstning, badning, hjärngympa och promenader. De tycker att det är jätteroligt att läsa .

Niklas vars famn plötsligt ockuperas av Wilja inflikar att det också ingår teoriarbete och hundskola för deltagarna.

– Vi går igenom olika teman, exempelvis vad man bör tänka på och hur man går tillväga vid hundköp, hundars kroppsspråk, sjukdomslära med mera. På fredagar avslutar vi veckan med fredagsfika.

– Jag tycker att det är så mysigt med hundar, att gosa och kela och mysa med dem. Jag vill ge djuren det allra bästa. Sigge, en golden retriever är min favorit, han går långsamt precis som jag och brusar inte upp så lätt, säger Elenor leende.

– Vi är tydliga med att det inte är några leksaker det här, vi har till exempel tydliga regler när vi är med hundarna för alla hundar passar ju inte så bra ihop med varandra.

Activera hundcenter startades för fem år sedan och tillhandahåller platser för tio deltagare. Syftet är att erbjuda personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning arbetsträning och personlig utveckling i en trygg miljö.

Konceptet är hämtat från Agria och från början var det Arbetsförmedlingen som köpte platser för arbetsträning till långtidsarbetslösa, något som därefter övergick till Frösunda och som nu är riktat mot LSS personkrets 1.


Det färgkodade schemat är tydligt och underlättar för deltagarna i arbetsträningen berättar Niklas Theodoru, en av handledarna på hundcentret. Alla deltagarna i den dagliga verksam­heten har indviduella behov som måste tillgodoses.

– Det är fortfarande en arbetsträning i grund och botten och målet är att hitta en arbetsplats på arbetsmarknaden så småningom. Men allt är individuellt anpassat. Vissa kommer direkt från skolan, vissa har misslyckats i arbetslivet, vissa vill vara här hela livet och vissa bara ett halvår. Målet är att alla så småningom ska kunna gå heltid och sedan få jobb, säger Niklas.

Han berättar att det kan innebära problem med medföljande oro för deltagarna att aktivitetsersättningen när deltagarna fyller 30 år övergår till sjukersättning.

– Vi märker en stress hos flera av deltagarna över att alla inte kan få sjukersättning längre. Många med lättare aspergerproblematik hamnar mellan stolarna, de klarar ofta inte ett vanligt jobb men måste ändå stå till arbetsmarknadens förfogande.

Elinor håller med.

– Jag har flera vänner som inte får någon sjukpension och de är jätteledsna. Det blir föräldrarna som får ställa upp istället och det ska de inte behöva anser jag. Sjukpensionen tycker jag är viktig, för på en daglig verksamhet får man inte så mycket pengar. Det är mindre betalt än på ett vanligt jobb.

I framtiden hoppas Niklas att verksamheten kan spridas till fler kommuner.

– Vi annonserar inte efter hundar utan hundägarna ringer hit och får ställa sina hundar i kö. Vi har max tio hundar här. Det är lätt att hitta meningsfulla arbetsuppgifter, många gillar att jobba med djur och vi ligger i startgroparna för att starta ett samarbete med en liten hästgård.

Elinor vill tipsa andra som nyss gått ut gymnasiet, och kanske inte riktigt vet vad de vill göra, att ta hjälp av anhöriga.

– Kolla vad de har för yrken och fråga om du får följa med för att få bättre inblick. Eller testa att ta hand om andras djur.