Minnen dyker upp

I mitt arbete att skriva inledningen till ”LSS skolan” här på Dagens Omsorg, började jag plötsligt fundera på egen historia med min son. Vad hände 1994 då LSS ersatte OL (1985 års omsorgslag).
Blev det bättre?

För den personkrets som tillkom och för de som fick möjlighet till personlig assistans blev det självklart bättre.

Men för min då 18-åriga son med klassisk autism och utvecklingsstörning, skulle jag med nu egen erfarenhet säga ett klart ”Nej!”.

De förbättringar i vissa insatser, som boende och daglig verksamhet, överskuggas negativt av bytet av huvudman, från landsting med kunskap och intresse av omsorg till kommunen som saknade både kunskap och vilja! En kommun som i vårt fall misslyckas kapitalt i att ge min son och familjen stöd de första 10 åren av hans liv då de tidigare hade haft ansvaret.

1994 ”tog kommunen hem” vår son trots våra protester, något som vi för övrigt ser igen drabbar de kompisar som blev kvar hos antroposoferna. Kommunen planering var usel trots att omsorgerna försökte hjälpa till.

Där börjar således problemen igen med boende och särskola. En särskola som när den avslutades 1997 jag i ett avskedsbrev till ansvarig skrev ”N:s skolgång har varit en fullständig katastrof”!

Med boendet var det på liknande sätt. När boendet i slutet av 90-talet kommit upp från avgrunden till hyfsad stabil mark, kom nästa slag: att boendet skulle läggas ned och ersättas av nytt. Och gissa hur kommunens planering var! Det blev starten på ytterligare sju år av berg- och dalbana med mestadels vad jag kallat vanvård.

Räddningen kom med tre ”änglar”, Leena som startade anpassad daglig verksamhet samt Carola och Lillan som tog över boendet.

Som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg ”Attityder och bemötande” minns jag dessa personer som bland ”de bästa” och jag avstår just nu från att hänga ut ”de värsta” utan bara kommunen i sin helhet.

LSS var en fantastisk lag år 1994 – men kommunaliseringen var en katastrof!

Logiken att kommunen skall ansvara för alla sina innevånare är dock korrekt, men verkligheten säger tyvärr fortfarande ofta något annat!

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *