Göran Tingström visar vägen från särskola till arbete

Funkar inte fritiden, funkar inte arbetstiden. Göran Tingström är fritidens väktare som arrangerar kompisträffar och har fixat en väldigt speciell fotbollsläktare på Tele2 Arena.

Boken Självklart

Göran Tingström är en av de personer som medverkar i boken Självklart som gavs ut av Misa 2017. Ovanstående text är ett redigerat utdrag ur boken. Läs mer om boken på Misas webbsida eller i denna intervju med Lennart Jönsson, Misas grundare.

Uthållighet

Han är 44 år gammal och har sin uthållighet att tacka för mycket.

– Jag kan vara rätt tjatig, säger Göran Tingström.

Han är full av energi och van att kämpa. Det var tjatandet som gjorde att han kom till Misa. Den gången var det kommunens handläggare som han la ner sin charm och övertalningsförmåga på.

Då var Göran i 20-årsåldern, arbetslös, hade gått i särskola och på lärvux, som är komvux för människor med intellektuell funktionsnedsättning.

Valde yrken

Under första mötet på Misa åkte yrkeskortleken fram för att arbetskonsulenten skulle få en bild av vilka arbeten Göran tyckte om.

Tillsammans valde de bort yrken som han inte var han inte var intresserad av. Kvar på bordet blev korten med elektronik, sportbutik och ljudböcker. Det dröjde inte länge förrän han fick praktik på en stor elektronikfirma.

Fullt upp på fritiden

I kartläggningen ingick även fritidskort. De på fotboll, pingis och fotografering avslöjade bara några av alla hobbys som Göran Tingström visade sig ha.

– Skulle jag räkna upp alla mina fritidsintressen skulle du ramla av stolen, säger han och ger mig en allvarlig blick.

Tingströmsläktaren

Tack vare Göran finns numera ”Tingströmsläktaren” på Tele2 Arena under Hammarbys hemmamatcher. Den är tre sektioner stor med 30 platser varav två är rullstolsplatser. Platserna är reserverade för boende på gruppbostäder eller de som går på daglig verksamhet. De får köpa biljetter för 100 kronor vilket är ungefär en en tredjedel av ordinarie pris.

Föreläsare hos Misa

På vardagarna arbetar Göran Tingström idag som föreläsare på Misa Kompetens, som är ett systerbolag till Misa. Han talar om sina upplevelser från särskolan och hur han började arbeta efter skolan.