”När som helst kan en fördomsfull medmänniska dyka upp”

Solidariteten med personer med funktionsnedsättning är alldeles för dålig, anser kooperativet GIL i Göteborg.
Därför lanserar man brädspelet ”Vad duktig du är!” för att öka engagemanget hos allmänheten.

– När det kommer till funktionalitet, är den solidariska kampen nästintill obefintligt, endast de närmaste protesterade och ifrågasätter tendensen att sätta oss på undantag, säger Anders Westgerd som är verksamhetsledare för GIL.

– Genom att lansera ”Vad duktig du är!” vill vi nå ut med vår bild av samhället och få ett bredare stöd. Vi kallar det ”Världens mest irriterande spel”, vilket vore roligare om det inte samtidigt var en beskrivning av mångas vardag.

Bland marknadsförare kallas det ”gamification” eller spelifiering – att med hjälp av spelens fängslande egenskapet skapa engagemang hos kunder eller anställda. GIL använder nu gamification för att öka solidariteten hos svenskarna i allmänhet.

”Vad duktig du är!” går ut på att du ska köpa ett paket mjölk, en simpel vardagsuppgift som alla kan identifiera sig med. Men att handla visar sig snart vara något av en mardröm eftersom du är rullstolsburen!

– Förutom en regering som gör allt för att begränsa din frihet, bjuder servicebutiken på höga trösklar, begränsad tillgång på parkering och bakom varje hylla kan en fördomsfull medmänniska närsomhelst dyka upp, lägga handen på hjärtat och utbrista ”Vad duktig du är!” säger Anders Westgerd.

Han är oroad över den pågående LSS-utredningens fokus på kostnader.

– Åtta av tio får idag avslag på sin ansökan och i media rapporteras det nu om att barn tvingas vara kvar på sjukhus, för att de inte anses behöva assistans. Det går fort att ta sig tillbaka till tiden då vissa barn bodde hemma, andra på institution, säger Anders Westgerd.

Foto
Att köpa ett paket mjölk visar sig vara en mardröm i spelet ”Vad duktig du är!”.

Caroline Bräutigam på GIL räknar med att spelet snart finns att köpa i vanliga butiker:

– Vi har varit i kontakt med några butiker om spelet och de har varit mycket positivt inställda. Det är ju inte lika lätt och poppis som CP-ölet, som faktiskt finns som beställningsvara på alla Systembolag nu igen. Men vi tror att spelet ska finnas ute i någon form om inte allt för lång tid.

Det nya spelet visades upp på Leva & Fungera i början av april 2017.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *