Nedslag Halliwick – Här utvecklas egna simsätt

Konsten är att bli vän med vattnet och lära sig sitt eget sätt att simma. Halliwicksimning finns till för alla, såväl barn som vuxna och med alla sorters funktionshinder.

Runt om i Sverige finns grupper som organiserar Halliwicksimning, antingen i landstingets regi eller som ideella föräldraorganisationer. Det berättar Bengt Mellbom, sekreterare i Halliwickkommittén och pappa till en cp-skadad son (idag 37 år) som simmar i Halliwickklubben Doppingen/Viggen i Stockholm.
På Halliwicksimning använder man sig av lekar, sånger och övningar i vattnet tillsammans med en personlig medhjälpare, i stället för flythjälpmedel, och lär sig sitt eget rörelsemönster i vattnet.
Metoden kommer ursprungligen från England från James MacMillan, en ingenjör som besökte Halliwick, en skola för cp-skadade flickor utanför London. Där såg han att de gravt handikappade flickorna inte kunde vara med och leka i bassängen. Detta inspirerade honom till att hitta en lösning och idag utövas Halliwick-konceptet på flera platser i världen.

I Matfors träffas en ideell föräldraförening, Sjöstjärnan, varje lördag på Mat­forsbadet och använder Halliwick­me­toden med sina barn. Klubben firade år 2004 sitt 20-årsjubileum. Den startades av två föräldrar, Karin Unger och Arne Johansson, som hade kommit i kontakt med Halliwickmetoden och ville starta upp något liknande i Matfors för barn med funktionshinder.
– Det fanns inga idrotts- eller fritidsaktiviteter för barn med funktionshinder här tidigare, berättar Yngve Börlin som tillsammans med sin 30-åriga dotter varit engagerad i klubben flera år.
Varje lördag samlas ett 30-tal personer på Matforsbadet för att leka tillsammans.
– Det handlar om att lära sig slappna av i vattnet så att barnen lättare kan frigöra sig från sina föräldrar och hitta sitt eget specifika sätt att simma på, menar Yngve Börlin.
Ingemar Edblom är ordförande i Hal­liwickklubben Sjöstjärnan och berättar om sin åttaårige son Albin. Sedan två års ålder simmar han i klubben och har blivit trygg i vattnet och lärt sig styra armar och ben i vattnet tack vare träningen. Han har Alberts syndrom och kan uppe på land inte styra armar och ben. Nu ska han börja lära sig simma på mage.
– Han älskar att bada och blir alldeles lugn när han hamnar i vattnet, han ligger och flyter på rygg, det är fantastiskt, berättar Ingemar Edblom.
Klubben drivs av föräldrar och får bidrag från kommunen och rabatt på badhushyran. Resten finansieras med en medlemsavgift på 200 kronor. Ibland anordnar klubben läger för sina medlemmar, senast var de i Örnsköldsvik och badade både på vanliga badhuset och i deras rehabiliteringsbassäng.

En Halliwickgrupp kan vem som helst starta upp med lite engagemang. Sjö­stjärnan drivs enbart av föräldrar och följer inte Halliwickkonceptet fullt ut. Klubben har anpassat och utvecklat lördagssimningen efter eget kunnande och behov.
– Vi jobbar utifrån Halliwickgrunden, men använder oss bara av lekar och sånger som vi själva arbetat fram, säger Ingemar Edblom.
Enligt Bengt Mellbom finns ingen kartläggning över var i landet man kan hitta Halliwicksimning men chansen är störst runt storstäderna Malmö, Göte­borg och Stockholm.
Kolla med ditt eget handikappidrottsdistrikt.