Hög tid nominera till 2020 års ”Bästa LSS-kommun”

För femte året i rad ska ”Bästa LSS-kommun” utses, samtidigt som pandemin utsätter landets LSS-verksamheter för extra stora påfrestningar.

– Coronakrisen har dock haft så stor betydelse för personer i behov av LSS-stöd att vi tror att kommunernas arbeta med pandemin kan ha haft en avgörande betydelse, säger Anna Barsk Holmbom, initiativtagare till tävligen och juryledamot.

Tävlingen blir i år lite annorlunda jämfört med tidigare, eftersom nomineringarna kan gälla bra insatser antingen under 2019 eller 2020. (Tidigare har tävlingen utgått från insatserna föregående år.)

Här beskriver vi förutsättningarna för tävlingen.

Vad är Bästa LSS-kommun?

Tävlingen utlystes sommaren 2015 av HejaOlika/Föräldrakraft och ABH Utbildning. Bakom oss hade vi en fantastisk jury bestående av Vilhelm Ekensteen, Elaine Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Maria Johansson, Henrik Petrén och Thomas Jansson (som senare efterträtts av Harald Strand).

Självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet har varit ledorden för juryns bedömningar. Syftet har varit att lyfta fram goda exempel och stimulera till bra insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vi hoppas helt enkelt att priset kan skapa goda spiraler som hjälper utvecklingen framåt.

Vilka har vunnit tävlingen?

Botkyrka 2016
Hudiksvall 2017
Jönköping 2018
Lerum 2019

Hur blir det med 2020 års tävling?

Nomineringstiden är i full gång. Vi vill ha ditt förslag senast den 15 september, kompletteringar kan göras även efter detta datum. Vem som helst kan nominera kommuner som förtjänar att vinna. Även kommuner kan nominera sig själva. Och det går även bra att nominera en del av en kommuns LSS-verksamhet.

I år vill vi gärna se förslag på kommuner som hanterat coronakrisen på ett bra sätt för personer med LSS-insatser, även om det möjligt att nominera för andra LSS-verksamheter. Coronakrisen har dock haft så stor betydelse för personer i behov av LSS-stöd att vi tror att kommunernas arbeta med pandemin kan ha haft en avgörande betydelse.

Bengt Westerberg omgiven av vinnarna i 2019 års Bästa LSS-kommun
Bengt Westerberg (i mitten) delade ut diplomen till vinnarna i 2019 års Bästa LSS-kommun. Förstapriset togs av Lerum och på delad andraplats kom Malmö och Kristianstad. Foto: Linnea Bengtsson.

Varför är det så viktigt att lyfta fram LSS, lagen om stöd och service till personer med funktionsnedsättningar?

Det har stormat rejält kring LSS, och tolkningen av lagen har på flera områden förändrats drastiskt. Reglerna har blivit mycket tuffare än som det var tänkt från början. Behoven av LSS-insatserna är stora, men kunskapsbristen är betydande på många håll. Därför är det viktigt att tydliggöra det positiva hos de kommuner som utses till vinnare.

Några råd till kommuner som vill kämpa om titeln?

Tydlig och korrekt information och ett gott bemötande är alltid viktigt. Typiskt sett har de vinnande kommunerna satsat på bra fortbildning för att det ska finnas tillräcklig kunskap för att förverkliga LSS intentioner.

Några råd till kommuner som vill göra ett bra jobb inom LSS-området?

Informera på ett tydligt och korrekt sätt och visa ett gott bemötande. Kunskapen måste finnas i alla led, från politikerna i nämnden till den enskilde medarbetaren i verksamheten. Låt brukarna vara delaktiga i handläggning och i verksamheterna.

Slutligen – hur gör man för att nominera?

Mejla ditt förslag till vinnare i Bästa LSS-kommun till valter.bengtsson@faktapress.se eller anna@abhutbildning.se, samt beskriv vilken kommun och/eller verksamhet som du vill nominera. Beskriv gärna utförligt vad som gör verksamheten eller kommunen så bra. Det går fint att komplettera informationen i efterhand.

Fler artiklar om detta ämne