Nyheter |

Nu avgörs vem som tar över titeln Bästa LSS-kommun

Jönköping segrade förra året (bilden). Nu är fem andra kommuner med i spurten, vem vinner den här gången?

Vinnarna i Bästa LSS-kommun 2018. Foto: Linnea Bengtsson.

År 2018 utsågs Jönköpings kommun till vinnare, med Tierp och Karlstad på delad andraplats. Nu på torsdag, den 28 november, avslöjas vem som vinner 2019. Prisutdelare är Bengt Westerberg. Foto: Linnea Bengtsson.

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Vem tar hem det prestigefyllda priset ”Bästa LSS-kommun 2019”? Nu på torsdag, den 28 november 2019, avgörs om det blir Härnösand, Malmö, Kristianstad, Lerum eller Uppsala.
Prisutdelare är Bengt Westerberg som utser vinnaren kl 14.40–15.15 vid en ceremoni på Bolinders Konferens, Stockholm.

Journalister/medier är välkomna att delta vid prisutdelningen då det även finns möjlighet att ställa frågor både till de nominerade kommunerna och till Bengt Westerberg.

Du som önskar bevaka prisutdelningen och/eller intervjua de nominerade kan kontakta Valter Bengtsson (0709-560852 eller valter.bengtsson@faktapress.se) eller Anna Barsk Holmbom (070-672 80 81, anna@abhutbildning.se).

 

LSS har förbättrat livsvillkoren

Sedan 1994 har LSS markant förbättrat livsvillkoren för personer med svåra funktionsnedsättningar men allt är inte bra. Många gånger får kommunerna hård kritik. Med priset Bästa LSS-kommun vill vi ändra den negativa bilden och lyfta fram fördelarna med LSS, lagen om stöd och service för personer med funktionsnedsättningar.

 

Lagen har 10 olika insatser

LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, innehåller 10 olika rättigheter.

Kommunen är ansvarig för alla dessa insatser utom råd och stöd som ligger på landstingen och personlig assistans för dem som har grundläggande behov över 20 timmar per vecka, där staten är ansvarig genom Försäkringskassan.

Kommunen har alltså en mycket viktig roll i LSS. De är både beslutsfattare och många gånger också utförare, kanske den enda utföraren som finns. Desto viktigare att det är hög kvalitet på såväl beslutsfattande som på utförande.

Nu är det 25 år sedan LSS infördes. Många har det mycket bättre än före LSS men utredningar om besparingar skrämmer dem som berörs. Kommunerna får många gånger kritik för sitt agerande, nu senast SVT Uppdrag gransknings program om särskilda boenden.

Det är ibland så att människor inte får sina behov tillgodosedda, trots att LSS finns. Men vi har en orubblig tro till att det ändå finns goda exempel som, om vi ger dem utrymme, kan visa vägen för andra. Därför vill vi ge priset ”Bästa LSS-kommun” till en kommun som är värd att uppmärksammas för positivt arbete med LSS.

Vilken kommun som tilldelas 2019 års pris som ”Bästa LSS-kommun” tillkännages torsdagen den 28 november. Prisutdelare är Bengt Westerberg, som var socialminister i den regering som ansvarade för införandet av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Kommuner kan lära av goda exempel

Vi i juryn för Bästa LSS-kommun vill uppmana alla andra kommuner att utnyttja de möjligheter och samhällsekonomiska fördelar det innebär med att alla kommuninvånare deltar aktivt i samhällslivet, som det blir när LSS intentioner efterlevs. Studera vad finalisterna i ”Bästa LSS-kommun” har åstadkommit och lär av dessa goda exempel.

Anna Barsk Holmbom
ABH Utbildning och Rådgivning

Valter Bengtsson
Föräldrakraft och HejaOlika

Samt jurymedlemmarna David Lega, Eva Olofsson, Henrik Petrén, Elaine Johansson, Maria Johansson och Harald Strand.

 

Tidigare vinnare

2016
1. Botkyrka
2. Örgryte-Härlanda i Göteborg
3. Enköping

2017
1. Hudiksvall
2. Gävle
3. Uppsala

2018
1. Jönköping
2. Karlstad
2. Tierp

 

Läs mer

Alla artiklar om Bästa LSS-kommun

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content