”Nu kan jag bjuda hem kompisar när jag vill”

Realityserien ”Kära assistent” går in på tredje säsongen, och det är som vanligt full rulle. Vi får åter möta Kenny Brandt, 20 år, som faktiskt har haft en extra händelserik höst.

För några veckor sedan flyttade Kenny nämligen hemifrån, till sin första egna lägenhet. Och sen fick han napp på ett ”drömjobb” på ett gym!

När vi hälsar på i nästan nybyggda tvåan i Österäng i Kristianstad i mitten av november är allt ännu inte på plats. Till exempel väntar Kenny fortfarande på en taklyft i vardagsrummet.

Men han har redan fått det hemtrevligt. I vardagsrummet finns den nyköpta soffan med massor av kuddar. På köksbordet står ljusstakarna som han själv tillverkat. Tv och dator, komplett med ögonstyrning, är på plats.

Sköter allt det praktiska

– Nu ska Kenny och vi prata ihop oss med assistenterna om allt det praktiska, säger mamma Maria Arkestål. Kenny ska ju sköta tvätt och annat praktiskt själv nu, tillsammans med assistenterna.

Tidigare umgicks Maria och Kenny flera gånger varje dag. Nu kommer de inte att ses lika ofta. De får hitta nya sätt för att hålla kontakt. Att bli vuxen är en stor förändring, och det blir nytt även för assistenterna.

– Tidigare var livet mer inrutat med skolgång, men nu växlar det över till vuxenliv. Jag tror att vi kommer att umgås mer spontant, och kanske få mer kvalitetstid än när vi bodde tillsammans. Bara vi blir klara med flytten! säger Maria.

Föreningen JAG är viktig

Kennys engagemang inom föreningen JAG betyder mycket för honom. Även när flytten planlas.

– Vi har sett hur bra det har fungerat för andra JAG-medlemmar som har flyttat till egna bostäder. De har fått självbestämmande och fullt fungerande liv på egen hand. Det har inspirerat!

Ändå var det inte helt självklart att Kenny skulle kunna skaffa egen lägenhet. Mamma Maria kunde inte undgå att känna skepsis från olika håll. En del skakade på huvudet och såg oroade ut. Skulle det inte bli ensamt och isolerat i egen lägenhet?

Gammaldags inställning

Ibland anade hon en gammaldags inställning; att det nog inte skulle gå så bra om inte kommunen hade insyn. Samtidigt var det andra som tyckte att det kommer att gå jättebra.

Själv har Maria varit skeptisk till gruppbostäder och sett egen lägenhet som det naturliga valet. Och de stärktes av att höra andras historier, om hur de klarat av att flytta hemifrån.

Maria Arkestål. Foto: Linnea Bengtsson
Mamma Maria Arkestål bor ute på landet med sambo och hunden Winston, me­dan Kenny bor i stan. Foto: Linnea Bengtsson.

Kenny är själv en förebild. Han är med i styrelsen för JAG, och i den rollen har han rest både till Spanien och Finland för att berätta om hur man kan leva ett gott liv, även om man har stora fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar.

– När Kenny får vara med på scenen och prata om assistans märker man hur bra han trivs. Och publiken blir fascinerad, många vill komma fram och prata!

Svårt få rätt hjälpmedel

Ögonstyrd dator och pratkartor är nödvändiga för att Kenny ska kunna kommunicera. Hemma har han tillgång till ögonstyrning i datorn. Och drömmen är att han skulle ha en bärbar Tobii för att alltid kunna använda ögonstyrning för att kommunicera, inte bara när han sitter vid datorn.

– Tyvärr är det jättesvårt att få en bärbar Tobii som hjälpmedel. Man måste bevisa att man kan använda ögonstyrning, innan man kan få det. Om man inte har något tal och stora fysiska funktionsnedsättningar är det ofta så att man inte räknas, säger Maria.

Det var en framåt pedagog på Kennys tidigare skola som såg till att han fick ögonstyrning till den egna datorn.

Fick testa ögonstyrning

Han var 14 år, och det hade gått trögt i skolarbetet. Men en pedagog på skolan i Kristianstad trodde att han skulle passa bra i en mindre grupp, där man redan använde ögonstyrning. Så genom att låna en klasskompis Tobii fick Kenny chansen att visa vad han kunde.

– Det var så läraren övertygade habiliteringen om att Kenny borde ha ögonstyrning. Från att inget hade hänt började väldigt mycket hända. Det blev mycket roligare att gå på utvecklingssamtal och få höra att han var duktig och gick framåt.

Hoppas på bärbar Tobii

Nu får Kenny och Maria fortsätta träna, tjata och försöka hitta rätt person som förstår han behöver en bärbar Tobii också. Med egen bostad och nytt jobb så har Kenny förstås inte tänkt sig slå sig till ro, utan det blir nog full fart även i fortsättningen.

Kenny Brandt. Foto: Linnea Bengtsson
Kenny vill ha en bärbar Tobii. Foto: Linnea Bengtsson.

8 snabba frågor till Kenny Brandt om lägenheten, jobbet och  filmerna i ”Kära assistent”

– Det bästa med egen lägenhet är att allt som är där är mitt och jag får bestämma, säger Kenny Brandt.

Här svarar han på ytterligare några frågor från Föräldrakraft.

Är det något du saknar från när du bodde hemma hos mamma?
– Det är jobbigaste är när jag vill prata med mamma och hon inte är där. Men jag tycker om att ringa mamma på FaceTime, och då kan vi se varandra.

Kan du berätta om roliga saker du gör på dagarna nu?
– Jag har precis fått ett jobb! Jag ska hjälpa till på ett gym i Kristianstad, fitness24seven. Cirka 1,5 till 2 timmar en dag i veckan. Det är jätteroligt att få namnskylt och en tröja.
– Annars tycker jag mycket om att handla och baka, för då kan jag bjuda på fika. Det är mysigt att fika och tända ljus.

Finns det något nytt du önskar dig till lägenheten?
– Jag vill köpa ljusslingor till granen och min balkong.

Vad gör du när du vill koppla av och ha det mysigt?
– Jag har två bästa kompisar, Alexander och Henrik, som jag kan bjuda hem när jag vill. Henrik och jag brukar ha lite förfest, och sen går vi på disco. På nyår ska jag åka till Furuboda och fira nyår med Henrik.

Har du fler intressen?
– Jag gillar att bowla, och har blivit jättebra på det. Jag vill inte man ska hjälpa till att putta bowlingklotet. Då blir jag sur! Jag brukar också spela bingo. Det är kul! Jag brukar vinna.
– Jag tycker om att passa Winston mammas hund. Jag tycker mycket om djur.
– Och så gillar jag att titta på cykeltävlingar på tv, men även filmer där det händer mycket.

Vad drömmer du om att få göra 2020?
– Jag vill gärna åka till min syster i Göteborg. Hon bor nära Liseberg. Jag hoppas också åka på semester. Sola och bada är det bästa jag vet. I höst var jag på Cypern en vecka.

Hur känns det att få vara med i ”Kära assistent”?
– Det är kul att filma tillsammans med Björn, och visa hur bra man kan ha det. Det är roligt att titta på de färdiga filmerna i Kära assistent, och se de andra också som är med i serien.

Fler artiklar om detta ämne

FOTNOT. Kära assistent produceras av Contentverkstan på uppdrag av JAG. Contentverkstan ingår i FaktaPress som även ger ut Föräldrakraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *