Nu kan många fler få uppleva känslan av frihet

Många fler kan uppleva känslan av frihet med ett nytt hjälpmedel från Hyltebruksföretaget Decon. Och nu tror många på ett genombrott för Liberty, det nya drivaggregatet för aktiva personer som sitter i manuell rullstol.

Det är Decon som under flera år utvecklat Liberty, en produkt som även tillverkas i det lilla halländska samhället.

Klart med upphandling

– Nu är vi äntligen redo att på allvar lansera Liberty och produkten är redan upphandlad hos Västra Götalands-regionen, säger platschefen Benny Andersson.

– Med Liberty kan man få helt ny frihetskänsla. Man kopplar på drivaggregatet på den manuella rullstolen och sedan kan man ta sig till kompisar en mil bort. Det är bara att dock och åka iväg. Det behövs inga överflyttningar eller färdtjänst. Det är väldigt mycket värt för många och även kostnadsbesparingar för samhället, säger Benny Andersson.

Tog hem idén från utlandet

Decons medarbetare uppmärksammade liknande produkter utomlands för några år sedan.

– Vi tog med oss idén hem och testade på hemmamarknaden. Många var nyfikna så vi bestämde oss för att dra igång. Sedan har det varit en hel del berg att klättra över, inte minst när det gäller utvecklingen av mjukvaran.

Drivaggregat

Decons storsäljare har varit drivaggregat som E-Drive och E-Move, men nu räknar man med att Liberty kan bli lika stort.

– Det finns en del konkurrenter utomlands men vi har fokuserat mer på design och funktion än de andra. Och genom att själva ha både utveckling och tillverkning har vi haft möjlighet att hålla en attraktiv prisbild med ett grundpris på 45 000 kronor exklusive moms, säger Benny Andersson.

Liberty finns i flera olika versioner men främst är det en City-version och en Kids-version som står i fokus.

– Väldigt många skulle ha nytta av Liberty, kanske varannan person som använder manuell rullstol. Givetvis måste man ha lite koll på saker och ting, och en viss reaktionsförmåga, eftersom det är en typ av motorfordon men det finns goda möjligheter att anpassa Liberty individuellt.

Även för barn från 7 år

Även barn kan alltså använda Liberty och någon uttalad åldersgräns finns inte.

– Det är väldigt individuellt i och med att man kan ställa in hastigheter och acceleration, men jag tycker absolut att man kan titta på Liberty från sju års ålder, säger Benny Andersson.

Förutom att man kan ställa in maximal hastighet och acceleration finns många andra fördelar som Decon ser som viktiga fördelar. Antispin-funktionen innebär att man kan gasa fullt utan att hjulet spinner loss och börjar slira. Motorbromsen återgenererar till batteriet för att förlänga drifttiden.

Tillverkaren Decon har en webbsida på decon.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *