Nu kan sjukgymnaster hjälpa dig träna på distans

I stället för att få träningsprogrammet med hem på ett lätt bortglömt papper så får patienten en pekskärm med tillhörande kinect-kamera, och kan följa sitt program på skärmen samtidigt som sjukgymnasten kan se att programmet fungerar och blir gjort som det ska.

Ett sådant system, Virtual Rehabilitation, visas av företaget Welfare Sverige på MVT 2015.

Det handlar om ett än så länge litet företag som startade mars 2014 och med hemort i Västerås. Systemet är utvecklat i Danmark och har funnit på den danska marknaden sedan 2012.

Den pekskärm som ingår i rehabiliteringssystemet är ingen vanlig ”padda” utan en 22 tumsskärm som är mycket enkel och användarvänlig, ”strippad” från allt ovidkommande. Det är bara att starta och peka på skärmen så går programmet igång.

Systemet används i dag i ett flertal danska kommuner.

– I Sverige är vi väldigt nya, och det är roligt att komma till mässan och få visa upp den här möjligheten till rehabilitering på distans med full uppföljning, säger VD Gerd Söderman.

Hon har själv en bakgrund som socionom i socialtjänsten med mångårig kommunal erfarenhet inom samtliga sociala områden individ- och familjeomsorg, äldreomsorg och funktionsnedsättning. Än så länge är hon den enda heltidsanställda medarbetaren av de totalt fem i företaget. De andra, en sjukgymnast, en arbetsterapeut och två tekniker, är knutna till företaget på deltid.

På MVT2015 kommer företaget att visa systemet i sin monter och även vid i ett seminarium som ordnas på mässan.

I montern visas också interaktivt utbildningsprogram för förflyttningsteknik, som företaget har tagit fram med målet att undvika risker för personal och patient.

Företagets webbplats finns på www.welfaresverige.se