Nyheter |

Nu släpps säsong 2 av realitysuccén Kära assistent

”Vi tycker att vi lyckats ge en äkta bild av hur det kan vara att leva med personlig assistans”

Kenny och Björn. Foto: Linnea Bengtsson

Kenny Brandt är en av de nya deltagarna i säsong 2 av Kära assistent. Här tillsammans med personlige assistenten Björn. Foto: Linnea Bengtsson.

I denna artikel

Realityserien ”Kära assistent” från Riksföreningen JAG gjorde succé på sociala medier under vintern. Den lyckades så bra, med att ge en äkta bild av hur livet med personlig assistans kan vara, att JAG nu släpper en andra säsong!

Förutom att visa fördelarna med personlig assistans var målsättningen för JAG att öka rekryteringen av assistenter. Och även det lyckades över förväntan. En kampanj kopplad till realityn nådde en miljon personer och 160 procent ökning av ansökningarna, berättar Kerstin Sellin, JAG, i denna intervju.

Varför gör ni en ny säsong av Kära assistent?

– Den första säsongen av Kära assistent var mycket uppskattad. Deltagarna fick massor av hejarop och kärlek, både från andra JAG-medlemmar och helt okända personer. Vi tycker också att vi lyckades ge en äkta bild av hur det kan vara att leva med personlig assistans och visa att livet är värt att leva även om man har stora funktionsnedsättningar.

 

Ett av de nya avsnitten av #Kära assistent:

 

Vad betyder realityserien för JAG:s närvaro på nätet, och för att få uppmärksamhet för assistans?

– Ett av syftena är ju att höja statusen på assistentyrket. Vi tror att det är ett yrke som passar många fler än de som vi nått hittills. Med utgångspunkt från serien genomförde vi därför en rekryteringskampanj på sociala medier. Kampanjen nådde en miljon personer och ledde till en ökning av ansökningarna till våra lediga tjänster med 160 procent!

Vilka vill ni ha som sökande, vilka drömmer ni om att kunna anställa som personliga assistenter?

– Att vara personlig assistent till någon av JAGs medlemmar är ett kvalificerat yrke, men det betyder inte att de som söker behöver ha en viss utbildning eller erfarenhet. Genom den praktiska introduktionen, alltså att gå bredvid en erfarenhet assistent, får våra nyanställda lära sig alla moment och framförallt lära känna sin uppdragsgivare. Sen kan uppdragsgivaren välja vilka övriga utbildningar som hen behöver för att klara sina arbetsuppgifter och känna sig trygg i sitt uppdrag.

– Med den här andra säsongen hoppas vi kunna ge en fördjupad bild av yrkesrollen och även ha ett ännu starkare fokus på möjligheten att vara självbestämmande med personlig assistans. Vi återkommer ju alltid till att personlig assistans är en framgångssaga, särskild för personer med intellektuella funktionsnedsättningar och nedsatt kommunikationsförmåga, och det måste vi fortsätta berätta om.

Sommaren närmar sig och ni brukar vara aktiva på Almedalsveckan, kommer ni att ta med reality-serien dit på något sätt?

– En av deltagarna i säsong två, Kenny Brandt, är styrelseledamot i Riksföreningen JAG och kommer att medverka i JAG:s tält i Visby under Almedalsveckan. Så det är mycket troligt att det kommer några avsnitt med mer intressepolitiskt innehåll. Vi kommer också prata om assistentyrket i olika seminarier, bland annat med utredaren Lars Lööw, säger Kerstin Sellin.

Fotnot. Kära assistent produceras av Contentverkstan på uppdrag av JAG. Producent är Sara Bengtsson. Contentverkstan är en del av FaktaPress AB som också är utgivare av Föräldrakraft och HejaOlika.

 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content