Nya domen granskas på assistans-konferens 21 november

Nu stormar det i assistansvärlden mer än någonsin. Samtidigt närmar sig 21 november-konferensen ”Vård, egenvård och personlig assistans”. Nu förstärks den med nya, högaktuella programpunkter – dels om LSS-utredningen, dels om nya assistansdomen.

Den senaste utvecklingen har gjort konferensen frågor ännu hetare. Den nya domen från Högsta förvaltningsdomstolen är en av de nya frågor som lagts till i programmet.

Domen väntas leda till stora neddragningar av personlig assistans, och får snabbt allvarliga följder eftersom den börjar tillämpas omedelbart av Försäkringskassan.

Behovet av att granska konsekvenserna är därför mycket stort, och på konferensen den 21 november görs ett försök att skapa klarhet.

– Vi har lagt till en programpunkt där jag problematiserar kring Försäkringskassans rättsliga ställningstagande om jour när det gäller de personer som behöver någon närvarande på natten på grund av just medicinska skäl, berättar Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning.

– Det här kan bli ett jättestort problem. Var ska alla de personerna ta vägen om de bor ensamma och inte kan få det stöd de behöver?

En annan nyhet i programmet är att LSS-utredningens huvudsekreterare Anders Viklund medverkar med en aktuell presentation. Om cirka ett år blir utredningen klar och alla frågar sig nu hur arbetet framskrider.

Både LSS-utredningen och den aktuella HFD-domen kommer naturligtvis att dyka upp i den debatt som avslutar konferensdagen.

Vilka frågor tror du blir hetast i debatten med S- och M-politiker?

– Jag tror att frågan om avskaffandet av jour nattetid är så akut att den behöver få ta lite plats, säger Anna Barsk Holmbom.

Hon tror även att den omstridda frågan om assistansen ska kommunaliseras kommer upp – många frågar sig hur socialdemokrater och moderater ser på den frågan.

Men i övrigt håller hon öppet för vilka frågor som kommer upp i debatten. Kanske är det läsare av den här artikeln som har de bästa frågorna?

Skicka gärna in din fråga till panelen (som består av bland annat S, M och RBU:s ordförande Maria Persdotter) till Anna Barsk Holmbom, som leder debatten.

Mejla dina frågor till anna@abhutbildning.se

I det tuffa läge som råder just nu – vad hoppas du att konferensen ska kunna bidra med?

– Jag tror att det är viktigt att dels ha klart för sig vilka regler som gäller för just det som är konferensens huvudmål nämligen vilken typ av vård och egenvård som en anordnare kan ge via assistenter utan att vara vårdgivare.

– Eftersom också LSS-utredningens huvudsekreterare är på plats kanske han kan bidra med att sprida lite ljus kring hur framtiden kan tänkas bli och det är ju viktigt både för assistansberättigade, anhöriga och anordnare.

– En programpunkt som jag själv verkligen ser fram emot, är att höra Stockholms läns landsting berätta om hur de har hanterat de situationer när personer med ganska omfattande behov av både vård och personlig assistans har mist sin statliga assistansersättning för vårdtimmarna. Där tror jag vi har mycket positivt att hämta.

Läs även

Vård, egenvård och personlig assistans.
Många kan förlora assistansen – och frågetecknen kring de nya hårda reglerna är stora

Vård, egenvård och personlig assistans – i fokus 21 nov 2017
Hela programmet samt information om hur man anmäler sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *