Ny men redan mossig – tillgänglighetslagen försämrar för alla

Den nya tillgänglighetslag som riksdagen röstade igenom i veckan kritiseras för stora brister. Funktionsrätt Sverige anser att lagen har så många undantag från EU:s tillgänglighetsdirektiv att Sverige nu snabbt halkar efter resten av Europa.

”Når inte ens EU:s minimikrav”

– Det är svårt att förstå hur lagstiftarna kan släppa igenom en lag som inte ens når miniminivån i direktivet som hela EU beslutade om redan 2019, säger Nicklas Mårtensson, generalsekreterare för Funktionsrätt Sverige.

– Visserligen har EU redan inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige, men vi riskerar att hamna ännu längre bakom de länder som satsar enorma resurser på tillgänglighet både för inkludering i samhället och för konkurrenskraft.

Tillgänglighetskrav endast för ”vissa” produkter

Syftet med lagen är att öka tillgängligheten till produkterna och tjänsterna hos framför allt personer med funktionsnedsättningar. Problemet är att lagen har avgränsats till ”vissa produkter och tjänster” vilket Funktionsrätt Sverige ser som olyckligt.

– Direktivet handlar inte bara om tillgänglighet till ”vissa” produkter och tjänster som man kan tro av titeln på den svenska lagen. Kraven på tillgänglighet ska kunna gälla inom många områden där det redan finns obligatoriska lagkrav, men de är inte specificerade. Alla ändringar och undantag som gjorts i den svenska lagen innebär ökad risk för ett fragmentiserat regelverk som försämrar för alla intressenter i Sverige, säger Nicklas Mårtensson.

Träder i kraft 28 juni 2025

Den nya lagen träder i kraft den 28 juni 2025. Produkter som omfattas av de nya reglerna är exempelvis datorer, smarttelefoner, betalningsterminaler, kontantautomater, biljettförsäljnings- och incheckningsautomater och självbetjäningsterminaler.

Riksdagsdebatten inför beslutet.

LÄS ÄVEN: Lagförslag bromsar tillgänglighet: Förlegat och sorgligt

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.