”Obegripligt att situationen har blivit så svår för familjer under 2000-talet” | HejaOlika

”Obegripligt att situationen har blivit så svår för familjer under 2000-talet”

Ann-Marie Högberg. Foto: Linnea Bengtsson

Ann-Marie Högberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Ann-Marie Högberg: Nedskärningar inom LSS och assistans har påverkat familjerna som i sitt dagliga liv hela tiden kämpar

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Labanskolan

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för USKA

Väldigt mycket återstår för att familjer ska kunna leva ett vanligt liv om man har någon med funktionsnedsättning. Det är obegripligt hur Sverige nu under 2000-talet har hamnat i den här situationen.

Ann-Marie Högberg, ordförande för Anhörigas riksförbund, presenterade ett nytt fokus på barn och unga när Anhörigriksdagen öppnade i Varberg på tisdagen.

Riksförbundet vill uppmärksamma och förbättra stödet till barn och unga som sliter hårt som anhöriga. Men högt prioriterat är också att underlätta för familjer som har barn med funktionsnedsättning.

– Det är fortfarande svårt för många att inse att många barn och unga är anhöriga, och ofta är deras situation bortglömd. Många påverkas också av att ha syskon med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa, sa Ann-Marie Högberg.

– Det kan vara så att föräldrar är så upptagna med vårdbehövande barn att syskonen blir åsidosatta för föräldrar inte orkar. De får inte heller information eller möjlighet att dela sorg och ro. Många lever med skuld och skam, för att inte ytterligare belasta sina föräldrar.

– Under sådan press får dessa barn också svårt att klara skolan. Det påverkar inte bara barndomen utan hela livet. Ändå får barnen så lite stöd och uppmärksamhet. Den hjälp som finns är att man råkar möta vuxna som ser och tar ansvar.

Det är inte lönsamt att slita ut anhöriga, och allra minst att äventyra barns chanser till ett gott liv

– Det finns inget inbyggt stöd vare sig i skolan eller inom vården, även om det enligt hälso- och sjukvårdslagen finns en skyldighet att ge barnen stöd.

– Nedskärningar inom LSS och assistans har påverkat familjerna som i sitt dagliga liv hela tiden kämpar. Här måste beslutsfattare lägga mycket mer energi på att se till att livspusslet för dessa familjer blir enklare.

Ann-Marie Högberg efterlyste bättre stöd för alla som har tungt ansvar som anhörig.

– Det är inte lönsamt att slita ut anhöriga, och allra minst har vi råd att äventyra barnens chanser till ett gott liv, genom att deras familjer inte får det stöd som behövs. Inga barn eller unga ska sämre förutsättningar för att de har någon i sin närhet som är sjuk eller har funktionsnedsättning, sa Ann-Marie Högberg.

 

 

Publicerad:
2019-05-07

Av: Valter Bengtsson

Nyckelord:
Anhörigas Riksförbund, Anhörigriksdagen, Ann-Marie Högberg, anhörigstöd, föräldrastöd


ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Labanskolan

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste nytt. Helt gratis. Direkt till din mejlbox en gång per vecka.

STÄNG
Skip to content