Oväntade framgångar i valspurten

Till slut vaknade både medier och politiker, och lyssnade på de som har kunskap om levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar.
Plötsligt var det möjligt att både snabbändra lagen och satsa mer pengar på LSS och personlig assistans.

Blott tio dagar före valet utlovade S genom Lena Hallengren att ”rätten till stöd ska gå först och vi är beredda att ta kostnaden” samt att ”andning och sondmatning måste ge rätt till personlig assistans. Och därför vill vi socialdemokrater precis som Centern och Liberalerna ändra lagstiftningen”. Även M stämde in med liknande tongångar.

Allt detta utan att vänta på den stora LSS-utredningen!

Några dagar senare, mindre än en vecka före valet, kom nästa oväntade och glada nyhet. Moderaterna gav då upp sitt hårda motstånd mot skattelättnaden för personer med aktivitets- och sjukersättning.

Det var verkligen en överraskning med tanke på hur hårt M har drivit frågan om att ”avskaffa skattelättnaden” som infördes 1 januari i år.

Skattelättnaden är blygsam. I bästa fall uppgår den till drygt 200 kr per månad. För staten är kostnaden 0,5 miljarder kronor. (Se vår guide.)

Det har varit näst intill omöjligt för medier att få svar på den lika självklara som pinsamma frågan: Varför vill M försämra?

För Moderaterna har det varit viktigt att höja just denna skatt. Det har varit näst intill omöjligt för medier (inte bara för HejaOlika utan även det fåtal andra medier som försökt) att få svar på den lika självklara som pinsamma frågan: Varför vill M ytterligare försämra villkoren för män­niskor som har bland de allra lägsta inkomsterna, och som stadigt har halkat efter i ekonomisk utveckling i 20 års tid?

På omslaget och i reportaget på sidorna 6–11 berättar vi om Roy och hans familj, en av många familjer och enskilda som drabbas av det kaos som blir följden av allt snålare stöd till personer med funktionsnedsättningar. Anna Pellas reportage beskriver en funkisfamiljs tillvaro på djupet, med den ständiga frågan: Hur ska vi orka?

De har stora förhoppningar på att de nyvalda politikerna ska förstå deras situation.

Just nu, när detta skrivs den 4 september, har vi ingen aning om hur valet har slutat, men oavsett vilka partier som bildar regering förväntar vi oss snabba åtgärder på LSS-området, inte minst för alla de som förlorat assistans de senaste åren. Det är den självklara slutsatsen av löftena i valkampens slutetapp. Löften som inte kan svikas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *