På ungdomslägret får Ludvig utmana sig själv
– Jag har precis lärt mig köra i trappor! Det bästa med att åka på läger är att man får utmana sig själv och träffa nya personer som också sitter, säger Ludvig Sjöström, 13 år.
Han har tagit sig till Stockholm under höstlovet för att spendera en vecka på ett ungdomsläger. Ludvig trivs som bara den och berättar att hela resan började med att han för första gången åkte tåg själv hemifrån Göteborg till Stockholm.
– Det gick bra. Jag tycker det är kul när man får testa på nya saker. Jag är yngst här på lägret, men det spelar ingen roll, för alla har kul tillsammans och man kan lära sig av varandra, säger han.
”Vi är ett skönt gäng, här har alla inblick i hur det är att sitta”, säger Ludvig. Foto: Linnea Bengtsson.
När Föräldrakraft träffar Ludvig på fredagseftermiddagen börjar lägret gå mot sitt slut. Det är RG Aktiv rehabilitering som arrangerar lägret, som hålls ute på Bosön på Lidingö i Stockholm. På förmiddagen har gruppen varit iväg och klättrat.
– Jag känner att jag redan börjar få ont i underarmarna. När man ser andra som klarar av något, då vill man ju prova och försöka klara det själv. Jag är lite höjdrädd, men kände att jag ändå måste testa. Fjorton meter upp i luften klättrade jag, säger Ludvig.
Han berättar att det var först när han hade klättrat upp och tittade ner som han insåg hur högt upp han hade klättrat. Det var en häftig känsla.
– Och ikväll har vi avslutning på lägret, vad vi ska göra är en överraskning. Hoppas inte det blir något tråkigt, säger han och vänder sig uppmanande till Julia Andersson som är med och arrangerar lägret.
Hon är barn- och ungdomskoordinator på RG Aktiv rehabilitering och ansvarig för höstlägret.
– Haha, det blir något roligt, det lovar jag! Men nu känner jag pressen, säger hon.
På RG Aktiv rehabilitering har man lång erfarenhet av att arrangera olika barn- och ungdomsläger som vänder sig till unga med fysiska funktionsnedsättningar. Man arrangerar även läger för föräldrar och syskon. Men det är första gången man erbjuder läger under höstlovet.
På dagens schema står bland annat ett svettigt pass på stakmaskiner till pumpande musik. Foto: Linnea Bengtsson.
– Vi arrangerar ungdomsläger på våren och sommaren och har märkt att många tycker det är tråkigt att man bara ses en gång om året. Vi fokuserar mycket på en aktiv fritid på våra ungdomsläger, men diskuterar även livsfrågor. Det kan handla om ämnen som relationer, sex och det framtida arbetslivet, men även praktiska saker som hur man till exempel anpassar en bil så att man kan ta körkort i framtiden, säger Julia.
Samma dag har lägret haft besök av en bilanpassare som har låtit ungdomarna ställa frågor.
– Det var jätteintressant. Även om det är ett tag kvar tills jag får ta körkort, så vill man ju veta vad man ska tänka på, säger Ludvig.
Julia berättar vidare att det har varit viktigt att planera in mycket tid för häng, så att ungdomarna får möjlighet att lära känna varandra och får tid att byta erfarenheter.
– Det är ju där mellan aktiviteterna, när man bara hänger som det naturliga samtalet kommer fram. Här får ungdomar från hela Sverige möjlighet att träffa unga med liknande erfarenhet, något som man inte alltid får möjlighet till i sin hemkommun. Här kan man hitta en ny gemenskap och det tror jag är jätteviktigt, säger Julia.
Ludvig håller med. Han tycker det känns kul att få åka på ett läger där man inte behöver förklara för någon.
– Vi är ett skönt gäng! Alla här har redan inblick i hur det är att sitta. När man träffar gående måste man alltid berätta och förklara. Här kan vi bara hänga. Och det är skönt att just det här lägret vänder sig till ungdomar med samma erfarenhet. Det finns nästan inga sådana, säger Ludvig.
Han är en aktiv tonåring som på fritiden spelar rullstolsbasket och simmar. Att lägret är i Stockholm är bara positivt tycker han.
– Det är skönt att komma långt hemifrån några dagar, säger han med ett leende.
Ungdomarna får hjälp att utmana sina gränser på lägret och vi följer med på eftermiddagsaktiviteterna. På schemat står bågskytte och stakmaskin.
– Om man har assistent får man lämna dem hemma under lägret. Vi har ledare som hjälper till och stöttar om det behövs. Vi tycker att det är viktigt att vårt läger blir en mötesplats där ungdomarna får utvecklas och möts av inställningen ”det här fixar du”, säger Julia.
Test av bågskytte i full gång. Foto: Linnea Bengtsson.
Ludvig och hans kompisar testar på bågskytte och sen utmanas de ordentligt i ett svettigt pass på stakmaskiner. Till pumpande musik kämpar alla hårt och blir peppade av en av lägrets många ledare. Ett intensivt läger börjar gå mot sitt slut och nu är det bara sista kvällshänget kvar innan det är dags att ta tåget hem till Göteborg igen.
– Det känns lite tråkigt att det redan är slut. Jag hade lätt kunnat vara här en dag till. I framtiden kommer jag absolut vilja åka mer på läger som det här, säger Ludvig.