Partierna vacklar om gamla löften om bättre anställningsstöd

Riksdagspartierna vacklar om tidigare löften om höjda lönebidrag och bättre anställningsstöd i övrigt. Vid en debatt på torsdagen var det bara Vänsterpartiets talesperson Ali Esbati som var säker på en höjning.

Det var Skoopi, de sociala företagens intresseorganisation, som anordnade debatt på Sociala företagsmässan i Stockholm på torsdagen.
De två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, avstod denna gång från att utlova höjda lönebidrag. Även Centerpartiets representant var försiktig med löftena.

– Jag tycker att lönebidraget är nästan skamligt lågt, sa Lotta Finstorp (M) men påpekade samtidigt att det är regeringen som är ”svaret skyldigt”.

S-representanten Eva-Lena Jansson svarade dock undvikande:
– Att höja lönebidragen kräver att det kan finansieras och det är inget jag kan lova idag. Frågan är om det finns pengar!

Fredrik Christensson (C) sa att en höjning är önskvärd men påpekade att ”reformutrymmet är begränsat”.

Ali Esbati kommenterade genom att säga att Vänsterpartiet driver på, både för höjda lönebidrag och andra förslag i Funka-utredningen (om bättre arbetsmarknadsstöd för personer med funktionsnedsättningar).

– Vi kommer att se till att frågan blir aktualiserad och jag är övertygad om att det kommer en höjning, sa Esbati.

Debatten i övrigt handlade om Fas 3, upphandlingsregler och andra faktorer som påverkar affärsmöjligheterna för sociala företag.

Även om inga löften konkretiserades var hela debattpanelen inne på att sociala företag kommer att spela en allt större roll för att skapa arbetstillfällen för personer som annars har svårt att slåss om jobben.

– Varje anställning i ett socialt företag innebär en stor samhällsekonomisk vinst, sa Désirée Pethrus, Kristdemokraterna.