Politiker ”nästan iskalla” inför krav på ursäkt för övergreppen

Nästan iskallt. Så beskriver Åsa Strahlemo politikernas intresse för att ge upprättelse till personer med funktionsnedsättningar som farit illa på institutioner som Vipeholmsanstalten.

Det är bara Liberalerna och Kristdemokraterna som önskat diskutera frågan med DHR och FUB inför riksdagsseminariet nästa vecka, den 10 mars 2021, berättar Åsa Strahlemo som är ordförande för DHR.

HejaOlika har ställt några frågor till Åsa Strahlemo om bakgrunden till riksdagsseminariet.

Varför är det viktigt med en offentlig ursäkt?

Institutionsvården är en del av vår historia. Den berättas sällan, och många av de som ändå orkar och vågar berätta blir inte trodda.

– En ursäkt är att erkänna att det har hänt, och att ta ansvar för det. Det är att ge upprättelse till alla personer med funktionsnedsättningar som farit illa och alla deras anhöriga. När staten erkänner att den gjort fel, då kan den också börja arbeta för att det ska bli rätt från och med nu.

– Staten skulle kunna skapa en offentlig plats för de människor som varit utsatta, ett museum eller en minnesplats. Det är viktigt för mig att en ursäkt ges och att en offentlig plats skapas, för att ge offren upprättelse.

Vilken betydelse har detta för funktionsrätten idag?

– Skuggorna från förr finns kvar. Självklart är dagens institutioner annorlunda, men fortfarande existerar samma synsätt på hur människor med funktionsnedsättning bör leva sina liv. I värsta fall är självbestämmandet mycket begränsat.

– Jag tror att många inte förstår att det här härstammar ifrån den historia som vi inte pratar tillräckligt om. Om inte staten erkänner det, hur kan vi då som samhälle lära oss av våra misstag?

Hur har intresset varit?

– Intresset från de partierna som jag varit i kontakt med i riksdagen har varit mycket svalt, nästan iskallt. De som önskat träffa oss i DHR och prata kring frågan är Liberalerna och Kristdemokraterna. Inget regeringsparti har velat diskutera frågan med oss, vilket känns tråkigt.

– DHR skickade ett brev till statsministern i december där vi önskar att han ska be alla personer med funktionsnedsättningar som farit illa på institutioner om ursäkt. Frågan delegerades av statsministern till socialministern. Det är sagt att vi ska träffa socialministern till hösten men inget mer än så är bestämt.

Vilken betydelse har riksdagsseminariet den 10 mars?

– Det är ett första steg mot en ursäkt att vi får höras i riksdagen. Eftersom seminariet också spelas in så finns det kvar. Jag hoppas att seminariet kan göra skillnad. Men det får framtiden utvisa.

Du har egna erfarenheter av institutionsboende, kan du beskriva dem?

– Det var inte någon rolig barndomstid att vara på institution. I stort sett allt som kunde vara roligt, eller som handlade om egna val, var förbjudet eller hade särskilda regler. Den som bröt mot reglerna ,även oavsiktligt, bestraffades. Lyssna på seminariet om du vill veta mer!

Mer om riksdagsseminariet

Ett digitalt seminarium anordnas onsdag den 10 mars klockan 13.00 av DHR och FUB tillsammans med Liberalerna. Program och anmälningsformulär finns här.

Uppdatering: Här finns sändningen