Premiär för e-sport på nyhetstätt Hjultorget i maj

På Hjultorget i maj får bilanpassare och rullstolstillverkare ny, hård konkurrens om uppmärksamheten.

E-sport och programmering gör intåg på den stora hjälpmedelsmässan i Kista i norra Stockholm.

– E-sport är nytt och spännande, många är intresserade. Jag tycker själv att det ska bli kul att prova på, säger John Högberg i mässans styrgrupp.

Vartannat år rullas det ut massor av nyheter i form av rullstolar och andra hjälpmedel på Hjultorget som arrangeras av RG Aktiv Rehabilitering och Personskadeförbundet RTP.

Årets mässa äger rum 23-24 maj och om man får tro John Högberg är det åter bäddat för succé.

Han bedömer att årets mässa blir ungefär lika stor som senast, då man lockade 2700 besökare. Troligen blir det något färre assistansföretag bland utställarna, till följd av krisen inom LSS och assistans.

Arrangörerna har som vanligt jobbat hårt med att få fram både nya produkter och nya aktiviteter till årets Hjultorget som har temat ”Hälsofrämjande livsstil”.

Nya regler för bilstöd har blivit en het potatis under det senaste året, och detta blir ämnet för en politisk debatt som anordnas av Personskadeförbundet RTP.

Man har tillfört mindre pengar men sagt att resultatet ska bli bättre. Många står som frågetecken inför nya bilstödet

– Vi vill få en förklaring till hur man har tänkt med de nya reglerna som tyvärr är så svårtolkade att det har blivit väldigt svårt att få bilstöd. Man har tillfört mindre pengar men samtidigt sagt att resultatet ska bli bättre. Många står som frågetecken, säger John Högberg.

Ett problem med de nya reglerna är att många känner sig tvingade att köpa alltför stora och dyra bilar för att få med tillräckligt med utrustning utan att göra anpassningar. Det här leder till höga kostnader för enskilda samtidigt som det skapar nya problem, till exempel att bilen blir för stor för garaget.

Till bilstödsdebatten har man bjudit in politiker och företrädare för bilanpassningsbranschen.

Som alltid på Hjultorget finns många bilanpassare bland utställarna. Trots alla problem med nya bilstödet är de på plats.

– Den här mässan är den bästa av alla för bilanpassare, den missar de inte, säger John Högberg. De som behöver en anpassad bil måste ju ha hjälp oavsett bilstödsreglerna så de får ändå kunder.

Lika spännande blir debatten om funktionshinderpolitik och den ojämna tilldelningen av hjälpmedel. Anna Bergholz kommer att vara moderator för denna debatt.

– Nästan alla partier har redan gett klartecken om att delta i debatten, säger John Högberg.

Det finns många positiva faktorer med e-sport. Det aktiverar helt klart hjärnan.

Ett helt nytt inslag på Hjultorget blir möjligheten att prova på e-sport i Nacka HI:s monter. För de som undrar vad e-sport har på en hjälpmedelsmässa att göra säger John Högberg:

– Att aktivera sig, mentalt eller på annat sätt, är bra för alla människor. Tv-spel aktiverar helt klart hjärnan och det kan dessutom vara bra för det sociala umgänget, så det finns många positiva faktorer med e-sport.

I anslutning till e-sportmontern finns även möjlighet att prova på programmering och att skriva ut på 3D-printer.

Scenprogrammet har dragplåster som Henrik Schyffert och samtal om medicinsk cannabis

Det här var bara ett axplock av vad som är på gång inför 2018 års Hjultorget på Kistamässan i norra Stockholm den 23-24 maj.

Det finns ett stort scenprogram med allt från kända dragplåster som Henrik Schyffert till samtal om medicinsk cannabis och chansen att drogen klassas som läkemedel i Sverige.

Bland inspirerande föreläsare finns Moha Frikraft, som du även möter i en stor intervju i nästa nummer av Föräldrakraft.

Och utbudet av prova på-aktiviteter är som vanligt stort, tack vare Parasport Sveriges medverkan. En nyhet för året är även att man kan testa att spela handigolf genom Svenska Golfförbundets medverkan.

– Vi är väldigt nöjda med hela programmet, säger John Högberg.

Mässan har en egen webbsajt på hjultorget.nu

Läs mer

Tidigare artiklar om Hjultorget på HejaOlika

Bildreportage från 2016 års Hjultorget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *