Rättvisa – enkelt att säga, men…

Rättvisa är ett enkelt begrepp som nästan alla tycker är fundamentalt viktigt. På samma sätt som jämlikhet och alla personers lika värde. Men för de flesta blir det ord utan mening, när det kommer till praktisk handling.

Att rättvisa är att alla skall ha lika stor bit av kakan är inte längre en särskilt utbredd åsikt, inte ens på barnkalaset. I den personkrets som omfattas av LSS och deras närstående är det svårt att prata om rättvisa. Vi om några vet att livet med svåra funktionsnedsättningar inte är rättvist.

Vi får ofta höra att andra också måste få ”sin del av kakan” och att därför måste kommunen spara även på de insatser som LSS personkrets har rätt till!

Enligt Försäkringskassan är rättvisa att du som tillhör LSS oavsett var du bor i Sverige har en inkomst som är lika stor och ditt maximala bostadstillägg likaså, trots stora skillnader i exempelvis hyreskostnader i Stockholm jämfört med en liten ort i glesbygd. Är det rättvist?

Pensionärernas intresseorganisationer har inför årets val drivit frågan om rättvis skatt för pensionärer, något de även tidigare drivit med viss framgång. Men de har missat, och indirekt godkänt, att funktionshindrade ”förtidspensionärer” blir de som betalar mest skatt i procent. Är det rättvist?

Andra intresseorganisationer har drivit frågan om att ”det måste löna sig med högre utbildning” med viss varierad framgång. Är det rättvist?
Feministiskt initiativ har drivit att kvinnor måste ha samma lön som män – med tveksam framgång. Är det rättvist?

Våra stora fackföreningar har länge drivit frågan att löneskillnaderna måste minskas, men utvecklingen under de senaste decennierna har istället blivit att löneskillnaderna ökat. Är det rättvist?

Jobbskatteavdragen som alliansen genomfört i fem steg, och som tillträdande regering inte vill ändra på, har inneburit att de som har jobb och inkomst har fått mer – det vill säga mer till dem som redan har. Är det rättvist?

Jag vill avsluta med något där jag själv svarar på frågan och som FUB sammanfattat i rapporten ”Fångad i fattigdom”:

Det är absolut inte rättvist att du som tillhör LSS skall hamna i livslång fattigdom bara för att du är född med svåra funktionsnedsättningar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *