Regeringen vill ge unga jobb istället för förtidspension

Det har varit en mycket dålig situation för funktionshindrade men det vill vi nu ändra på, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m). Hon utlovar nya tag mot förtidspensionering av ungdomar.

– Många unga har bett mig att göra något för att de inte ska behöva ha förtidspension hela livet, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Just nu arbetar departementet med att ta fram förslag på nya åtgärder som ska minska risken för att unga med funktionshinder blir förtidspensionerade och istället ge dem bättre möjligheter på arbetsmarknaden.
Ett annat förslag, som är på gång från departementet, handlar om att sjuk- och aktivitetsersättning ska kunna betalas ut flexibelt och steglöst, så att det ska vara möjligt att jobba mycket ibland och lite ibland.

Under onsdagen avslöjades att Försäkringskassans ordförande Inger Efraimsson avgår. I en intervju med TCO-tidningen säger hon att regeringens syn på de sjuka är skrämmande och att de utsätts för en successiv åtstramning.
Under onsdagseftermiddagen meddelade Cristina Husmark Pehrsson på en presskonferens att Erik Åsbrink kommer att efterträda Inger Efraimsson vid årsskiftet.

Trots satsningar på att skapa fler jobb har arbetsmarknaden inte förbättrats för personer med funktionsnedsättningar. Tvärtom har situationen blivit allvarligt försämrad för många som har fått sänkta ersättningar. Handikapprörelsen har protesterat, senast med en manifestation utanför Riksdagshuset den 20 november.

Föräldrakraft frågade hur ministern ser på rapporterna om att personer med funktionsnedsättningar har fått sämre arbetsmarknad och sänkta ersättningar.
– Jag har motsatt uppfattning. Regeringen ger mycket stöd och hjälp till personer som varit borta länge från arbetsmarknaden att komma tillbaka. Kritiken från Inger Efraimsson har jag inte hört tidigare och jag är förvånad över hennes kommentarer.

Vad vill ni konkret göra för att unga inte ska bli förtidspensionerade på grund av funktionshinder?
– Det handlar om att göra många olika smarta saker, bland annat när det gäller yrkesutbildning. En rapport från Försäkringskassan för ett år sedan visade att ökningen av unga med aktivitetsersättning bland annat beror på dålig skolunderbyggnad och psykisk ohälsa. Inom några veckor kommer tre olika departementsskrivelser inom det här området och då tränger vi djupare ned i frågorna, sa Cristina Husmark Pehrsson.